Dlaczego warto jeść karczochy?

Karczochy… Przysmak starożytnych Greków i Rzymian. Egipcjanie, cenili ich właściwości lecznicze. Aż do XVIII wieku spotkać je można było jedynie na stołach bogaczy. Dziś nadal postrzegane jako wykwintna przekąska.

Karczochy

Można je przyrządzać na wiele sposobów. Za najsmaczniejszy element uchodzi tzw. serce karczocha, czyli środek, do którego jednak ciężko się dostać. Listki są doskonałym dodatkiem do sałat, ale można je jeść także same z sosem winegret. Można z nich robić zupy, sałatki, można je piec, gotować i nadziewać.

Oprócz kuchni warzywo to nadal znajduje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Zawiera wiele witamin i minerałów – wit. B, prowitamina A, wit. E oraz żelazo, wapń, fosfor i magnez. Dlatego też ma właściwości moczopędne i chroni wątrobę. Wspomaga proces odchudzania – zwłaszcza u osób cierpiących na otyłość brzuszną, pobudza trawienie i lekko przeczyszcza. Z liści karczochów wytwarza się lekarstwa i lecznicze herbatki. Cierpki smak zawdzięczają substancji zwanej cynaryną. To właśnie jej zawartość obniża poziom cholesterolu oraz działa oczyszczająco.

Ekstrakt ze świerzych karczochów jest składnikiem Levanatu – suplementu diety oferowanego w Centrach dietetycznych Naturhouse. Dostępny w formie fiolek, kapsułek lub instant ma za zadanie wspomagać oczyszczanie organizmu – detoksykuje wątrobę, usuwa złogi żółciowe, usuwa wzdęcia, oczyszcza jelita. Ponad to wspomaga trawienie i działa moczopędnie.

Jeżeli nie znacie jeszcze smaku karczochów ani ich właściwości leczniczych wypróbujcie koniecznie poniższy przepis. Pamiętajcie że karczochy pomagają utrzymać smukłą i zgrabna sylwetkę a także oczyszczają organizm z toksyn. Po wiec porad dietetycznych zapraszamy do Centrów Dietetycznych Naturhouse. Adresy placówek można znaleźć na www.naturhouse-polska.pl

Sałatka z karczochów z jajkiem

Składniki:

  • słoik karczochów w oleju
  • 4 jajka
  • paczka mieszanych listków sałaty
  • strąk zielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży tymianek
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z tejże
  • 50 g wyłuskanych orzeszków pistacjowych

Karczochy starannie osączamy na sitku z oleju. Kroimy na pół w pionie. Jajka gotujemy na twardo, wstawiamy pod strumień zimnej wody, po czym obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Zieloną paprykę czyścimy z nasion i usuwamy ogonek. Płuczemy, osuszamy i kroimy w długie cienkie paski. Sałatę rozkładamy na 4 talerze, na sałacie układamy karczochy, ćwiartki jajek i paski papryki. Oliwę ucieramy ze skórką i sokiem z cytryny, dodając sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku. Dodajemy także trochę świeżych listków tymianku. Orzeszki pistacjowe grubo siekamy. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy orzechami. Podajemy z bagietką lub grzankami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (154 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...