Dla wegetarian: Zapiekana papryka z soczewicą

Zapiekana papryka

Czas przygotowania dania: Zapiekana papryka z soczewicą – 60 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Składniki na danie: Zapiekana papryka z soczewicą

  • 4 czerwone papryki
  • 1 sztuka Esencji do duszonych warzyw Knorr
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • czosnek
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • oliwa do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Następnie zeszklij je na patelni na oliwie. Dodaj ryż i soczewicę. Smaż chwilę do zredukowania wody.
  2. Pokrój pomidory w kostkę i dodaj do smażonych składników wraz z tymiankiem, ostrą papryką i połową startej mozzarelli.
  3. Ze strąków papryk odetnij wierzchy z ogonkiem i wydrąż pestki ze środka.
  4. Dolej do warzyw wody, tak aby przykryła ona wszystkie składniki i dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr.
  5. Napełnij papryki farszem i przykryj resztą mozzarelli. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (242 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...