Dla wegetarian: Tarta z cukinią i otrębami owsianymi

tarta-z-cukinia-i-otrebami-dla-wegeterian

Składniki na danie – Tarta z cukinią i otrębami owsianymi

  • 3 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych Kupiec
    Ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 85 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
    Farsz:
  • 250 g cukinii
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g sera żółtego
  • 3 łyżki oliwy
    Masa jajeczna:
  • 3 jajka
  • 20 ml słodkiej śmietany kremówki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wykleić ciastem formę do tarty
o średnicy 24 cm. Widelcem podziurkować dno i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 20 min., aż ciasto zacznie się lekko rumienić.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Posypać szczyptą soli i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w plastry o grubości 0,5 cm. cukinię i smażyć z obu stron przez kilka minut.

Wyciągnąć ciasto z piekarnika, na dnie rozsypać tarty ser (zostawić trochę sera do dekoracji). Składniki na masę jajeczną dobrze wymieszać. Ułożyć cukinię z cebulą i czosnkiem na tartym serze i zalać wszystko masą jajeczną. Wierzch posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (205 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...