Dla wegeterian: Pasztet z selera

Pasztet-z-selera

Dla wegeterian: Pasztet z selera

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość porcji: 6

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

– 1 kg selera,

– 2 kostki bulionowe Knorr,

– 4 jajka,

– 2 średnie cebule,

– 3 ząbki czosnku,

– kostka margaryny,

– 1 i pół szklanki bułki tartej,

– 0,5 szklanki kaszy mannej,

– łyżka ostrej papryki,

– szklanka wody.

Przygotowanie:

  1. Selery obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek przepuść przez praskę, obraną cebulę drobno posiekaj.
  2. Szklankę zagotowanej wody połącz z margaryną, bulionem Knorr, selerem, czosnkiem i cebulą. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
  3. Do zimnych warzyw dodaj kaszę, bułkę tartą oraz jajka. Przypraw ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj.
  4. Całość przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet piecz około 80 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (200 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...