Dla wegetarian: Tarta z fenkułem i łososiem

Dla wegetarian: Tarta z fenkułem i łososiem

 Tarta z fenkułem i łososiem:

Składniki na danie:

Składniki na ciasto:

  • 25 dag mąki krupczatki
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na farsz:

  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 20 dag łososia wędzonego
  • 3 jajka
  • 20 dag żółtego sera Morskiego MSM Mońki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Mąki przesiać, wymieszać z solą i posiekanym masłem. Dodać jajko, wodę, zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ułożyć ciasto w okrągłym naczyniu, ponakłuwać widelcem i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut.

Koper włoski posiekać, łososia pokroić w kostkę. Zetrzeć na tarce żółty ser, wymieszać ze śmietaną i jajkami. Koper i łososia wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. pół godziny.

Przepis autorstwa Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczki

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (242 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...