Dla wegetarian: Ristotto z warzywami w marynacie sojowej

Ristotto z warzywami

Składniki na danie: Ristotto z warzywami w marynacie sojowej 

  • 6 łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka TABASCO® Sauce
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 cukinie pokrojone w skośne plastry
  • 225 g pokrojonych w kostkę pieczarek
  • 1 żółta papryka, bez pestek, pokrojona w paski
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 225 g ryżu Arborio
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • 25 g startego sera parmezan
  • liście rukoli

 

Sposób przygotowania:

Wymieszaj razem sos sojowy Kikkoman, sos TABASCO® i sok z cytryny. Polej po cukinii, pieczarkach
i papryce i odstaw na bok. Rozgrzej jedną łyżkę oliwy na patelni i wsyp ryż. Dodawaj stopniowo bulion, utrzymując mały ogień i cały czas mieszając, tak aby ryż pochłaniał wywar. Po ok. 25 minutach zdejmij patelnię z ognia i dodaj starty parmezan. Rozgrzej wok i dodaj pozostałą oliwę. Smaż warzywa w marynacie, nie zapominając o mieszaniu. Dodaj resztę marynaty i smaż skwierczące warzywa przez 2 minuty. Dodaj ryż do gotowych warzyw i nałóż danie do miseczek. Na wierzchu ułóż liście rukoli.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (205 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...