Dla wegetarian: Risotto z dynią

Risotto z dynią

Czas przygotowania dania: Risotto z dynią –  40 minut

Składniki na jedną porcję dania: Risotto z dynią

  • Dynia 200 g
  • Szalotka 50 g
  • Ryż arborrio 100 g
  • Tymianek
  • Wino białe 50 ml
  • Odrobina oliwy
  • Masło około 10 g
  • Grana padano 60 g
  • Siemię lniane 10 g
  • Wywar warzywny około 100 ml
  • Pestki dyni

Sposób przygotowania:

Szalotkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle w głębokim garnku. Do naczynia dodać ryż i prażyć do uzyskania białego koloru. Następnie dodać wino, tymianek i wywar z warzyw. Ryż powinien być al dente, szacunkowy czas przyrządzania to około 10 minut.

Dynię skropioną oliwą piec w 175 stopniach przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zmiksować dynię na gładkie puree. Przyprawioną masę dodać do ryżu, dodać odrobinę masła i starty ser grana padano.

Podawać  z świeżo tartym serem grana padano, prażonymi pestkami dyni i siemieniem lnianym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (250 głosów, średnia: 4,45 z 5)
zapisuję głos...