Dla wegetarian: Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami
Quinoa czyli komosa ryżowa to bogate źródło pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Jest chętnie dodawana do wielu dań dla wegetarian a także jest doskonałym produktem dla osób będących na diecie bezglutenowej. Więcej komosie ryżowej przeczytasz poniżej:
Komosa ryżowa – bezglutenowa alternatywa dla pszenicy
Komosa ryżowa (inaczej quinoa) zyskała w ostatnich latach ogromną popularność wśród osób propagujących zdrowe odżywianie. Ta niepozornie wyglądająca „kaszka” pochodząca z Ameryki Południowej okazała się bowiem nie tylko bogatym źródłem pełnowartościowego białka, witamin i minerałów,
Przepis Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami pochodzi z książki „Kipi Kasza” Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza,
Danie łatwe, wegetariańskie, bez glutenu
Czas przygotowania: 40 min
4 porcje
Składniki na danie Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami:
- 1 szklanka czarnej quinoa
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki oliwy
- sól, cukier, pieprz
Poznaj inne przepisy na zdrowe dania:
Buddha Bowl – jak zrobić szybkie i smaczne kompozycje? 2 łatwe przepisy
Buddha Bowl (Miska Buddhy) polega na tworzeniu bogatych w błonnik kolorowych kompozycji łączących w sobie pełnoziarniste produkty oraz warzywa, grzyby lub (rzadziej) owoce. Jeżeli lubicie zdrowe rozwiązania żywieniowe i chciałybyście zaserwować sobie miseczkę pełną witamin
Jesteś weganką, ale nudzą cię już powtarzane każdego dnia te same śniadaniowe przepisy? A może odwiedza cię twoja niemięsożerna przyjaciółka i chcesz jej zaimponować pysznym początkiem dnia? Okazuje się, że istnieją tysiące przepisów na urozmaicone śniadania bez mięsa, nabiału i wszelkich innych odzwierzęcych produktów. Przedstawiamy wam kilka przepisów i już teraz życzymy smacznego!
Przygotowanie
- Kaszę przelać gorącą wodą na drobnym sicie. Gotować w proporcji kaszy do wody w stosunku 1 : 2 przez 25 min. Posolić pod koniec gotowania. Ostudzić.
- Szparagi umyć, pozbawić twardych końcówek (obciąć ok. ⅓ szparaga od dołu lub wygiąć szparaga, końcówka sama się odłamie) i umieścić w garnku na stojąco, tak aby ⅓ wysokości szparagów wystawała z główkami ponad wodę (końcówki szparagów są delikatne i ugotują się w samej parze). Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 3–4 min. Odcedzić, przelać zimną wodą, odciąć końcówki, a resztę pokroić w grube plasterki.
- Odciąć skórę z pomarańczy i wyciąć cząstki. Przekroić każdą cząstkę na połowę.
- Połączyć kaszę z oliwą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z pomarańczami oraz szparagami.
Więcej o książce: Kipi Kasza – odkryj kaszę na nowo!
Zobacz także: Kasza jako źródło zdrowia – zdrowe nie znaczy nudne!
Komentarze
Wygląda zachęcająco.
Nie wiem, co to quinoa…
Dla wegetarian to świetne danie ,bo quinoa jest źródłem białka.
Nie jestem wegetarianką, ale chętnie spróbowałabym 🙂
Warte spróbowania 🙂
Warto spróbować, zwłaszcza, że pierwszy raz słyszę o czarnej quinoi.
Jeszcze nigdy nie jadłam tej kaszy ale co raz częściej zastanawiam się nad kupnem jej w sklepie 🙂
Danie wygląda dość obrzydliwie , zwłaszcza ze względu na czarną kaszę , która się w nim znajduje . Pierwszy raz słyszę o takiej kaszy i nigdy jej nie jadłam . Swoją drogą ciekawe jak smakuje ?
Interesujące połączenie smaków-szparagi i pomarańcze-nigdy nie próbowałam
Nigdy nie jadłam Quinoi.