Dla wegetarian: Pełnoziarnista tarta ze szparagami

Pełnoziarnista-tarta-ze-szparagami_2Składniki na danie: Pełnoziarnista tarta ze szparagami

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli

Masa:

  • 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz, do smaku
  • ok 10 zielonych szparagów

 

Sposób wykonania:

Do mąki dodać posiekane masło i sól, zagnieść z ciasta okruszki, dodać jajko i żółtko, zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt suche dodać wodę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić. Natłuścić formę do tarty (średnica 18-20 cm).

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem. Podpiekać 8-10 minut w 190 stopniach C. Twarożek wymieszać z jajkami, śmietanką, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Wylać na podpieczony spód. Odciąć stwardniałe końce szparagów, ułożyć je na masie. Piec tartę ok 25-30 minut w 180 stopniach C. Przed krojeniem ostudzić, aby masa zastygła.

Pełnoziarnista-tarta-ze-szparagami_1

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (254 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...