Dla wegetarian: Marynowany bakłażan

Marynowany bakłażan

Czas przygotowania dania: Marynowany bakłażan – 30 minut

Ilość porcji: 4

Poziom trudności: łatwy

 

Składniki na danie: Marynowany bakłażan

  • 2 bakłażany
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr
  • 3 papryki (zielona, czerwona i żółta)
  • 200 g twarogu
  • 200 g migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • sok z cytryny
  • 1 posiekana mięta
  • oliwa z oliwek
  • 2 szczypty pieprzu

 

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry. Następnie posól i przyciśnij plastry ciężkim naczyniem. Odstaw na godzinę, aby straciły nadmiar wody.
  2. Odsącz plastry, używając do tego papierowego ręcznika i obsmaż na patelni. Możesz użyć grillowej lub zwykłej.
  3. Włóż migdały do piekarnika i piecz je w 180 stopniach przez 8 minut, aby zyskały rumiany kolor. Kiedy wystygną, rozgnieć je w moździerzu lub zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę.
  4. Pokrój paprykę w drobną kostkę, posiekaj liście mięty i przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj je do migdałów wraz z twarożkiem.
  5. Dokładnie wymieszaj powyższe składniki. Dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową masę nałóż na plastry bakłażana i zwiń je w rulony.
  6. Aby przygotować doskonały dressing, przygotuj sos sałatkowy Knorr zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Zalej nim bakłażany, skrop oliwą i odstaw na co najmniej godzinę przed podaniem.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (266 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...