Dla wegetarian: Gotowany kalafior z sosem z sera pleśniowego

Gotowany kalafior z sosem z sera pleśniowego

Oto przepis na gotowany na parze kalafior z sosem z sera pleśniowego rokpol

Składniki

  • 1 główka kalafiora
  • 100 gramów Kamiennogórskiego sera pleśniowego KaMos
  • 100 gramów serka topionego
  • 1 kostka rosołowa lub bulionetka drobiowa
  • szklanka śmietany 36%
  • opcjonalnie natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Kalafior podziel na różyczki i lekko podgotuj na parze. Jeśli nie masz odpowiedniego naczynia, wykorzystaj duży garnek i sitko, na którym położysz różyczki. Zagotuj 350 ml wody i rozpuść w niej kostkę rosołową lub bulionetkę. Zmniejsz ogień i wlej śmietanę, po czym ponownie zagotuj całość. Znów zmniejsz ogień, dodaj pokrojony w kawałki serek topiony i cały czas mieszając podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj pokruszony ser pleśniowy i opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Smacznego!

Kalafior-z-sosem-z-sera-plesniowego-rokpol-Fotolia

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (185 głosów, średnia: 4,44 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  19 sierpnia 2014 11:11

    Ja najczęściej jem kalafiora gotowanego na parze z bułką tartą, albo zapiekanego pod beszamelem. Takiego jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz
  2. martus2833  19 sierpnia 2014 15:16

    Uwielbiam kalafior, moge jesc go codziennie. Takiego przepisu nie znam ale chetnie go wyprobuje.

    Odpowiedz
  3. martucha180  19 sierpnia 2014 17:43

    Koleżanka po ugotowaniu smaży go w jajku i bułce tartej, smakuje bosko!

    Odpowiedz
  4. bbo  19 sierpnia 2014 21:20

    Ja się pisze na takie danie.

    Odpowiedz
  5. as_sa  21 sierpnia 2014 23:31

    Mimo tego, że śmierdzi podczas gotowania lubię kalafior

    Odpowiedz
  6. scrabble  10 sierpnia 2015 14:04

    Uwielbiam, najbardziej z sosem czosnkowym.

    Odpowiedz
  7. e_motylek85  7 sierpnia 2017 09:50

    Ciekawy przepis…spróbuję go chociaż nie jestem wegetarianką, gdyż uwielbiam kalafior pod każdą postacią:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany