Dla wegetarian: Bakłażany po prowansalsku

Bakłażany po prowansalsku

Czas przygotowania dania: Bakłażany po prowansalsku – 90 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Składniki na: Bakłażany po prowansalsku

  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki Przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka bazylii
  • 200 g sera camembert
  • 100 g sera beaufort
  • 1 szczypta pieprzu
  • 4 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bakłażany wzdłuż na plastry. Aby nadać im zdecydowany smak, posyp przyprawą Knorr i odstaw na godzinę. W ten sposób usuniesz z nich także gorzki smak.
  2. Odsącz je za pomocą ręcznika papierowego z nadmiaru wody i obsmaż na rozgrzanej oliwie.
  3. Tak przygotowane plastry posmaruj koncentratem pomidorowym i ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami – na przemian z pokrojonym w plastry serem camembert.
  4. Po ułożeniu ostatniej warstwy bakłażanów, posyp je pokruszonym serem beaufort i skrop oliwą. Danie piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 25 minut.

Zobacz także: Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (253 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...