Dla wegetarian: Bakłażany po prowansalsku

Bakłażany po prowansalsku

Czas przygotowania dania: Bakłażany po prowansalsku – 90 minut
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Składniki na: Bakłażany po prowansalsku

  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki Przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka bazylii
  • 200 g sera camembert
  • 100 g sera beaufort
  • 1 szczypta pieprzu
  • 4 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bakłażany wzdłuż na plastry. Aby nadać im zdecydowany smak, posyp przyprawą Knorr i odstaw na godzinę. W ten sposób usuniesz z nich także gorzki smak.
  2. Odsącz je za pomocą ręcznika papierowego z nadmiaru wody i obsmaż na rozgrzanej oliwie.
  3. Tak przygotowane plastry posmaruj koncentratem pomidorowym i ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami – na przemian z pokrojonym w plastry serem camembert.
  4. Po ułożeniu ostatniej warstwy bakłażanów, posyp je pokruszonym serem beaufort i skrop oliwą. Danie piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 25 minut.

Zobacz także: Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (129 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  28 lipca 2015 11:15

    Hmm, na razie mam w domu 2 cukinie.

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe Olejnik
    Olejnik  28 lipca 2015 11:47

    musi być smaczne 🙂

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe IwonaLFC
    IwonaLFC  28 lipca 2015 13:34

    Raz skusiłam się na bakłażana, ale mi nie smakował.

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe
    Żanett  28 lipca 2015 14:51

    A ja lubię, nawet bardzo 🙂

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe bbo
    bbo  28 lipca 2015 15:09

    Ale to musi być pyszne!

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe lilkawodna
    lilkawodna  28 lipca 2015 15:34

    Fajny przepis. Chętnie bym zjadła.

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe Gocha
    Gocha  28 lipca 2015 15:51

    Wygląda smakowicie. Szczerze to nigdy bakłażana nie jadłam, cukinie uwielbiam

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe macierzanka
    macierzanka  28 lipca 2015 21:11

    Ciekawy przepis ,warto spróbować.

    Odpowiedz
  9. Zdjęcie profilowe Patriszia
    Patriszia  29 lipca 2015 07:09

    Wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz
  10. Zdjęcie profilowe luko
    luko  29 lipca 2015 10:34

    Dziś na kolację:)

    Odpowiedz
  11. Zdjęcie profilowe AnnStyl
    AnnStyl  6 listopada 2015 13:25

    Brzmi apetycznie zwłaszcza z tymi ziołami. U mnie często goszczą bakłażany na talerzu. Nawet zaprawiam w słoikach na zimowe czasy, kiedy bakłażany mają dość wysoką cenę w sklepie. Oj sporo tych słoików robię, bo i wygoda później, że ho, ho, a znikają w mgnieniu oka. Ani się człowiek obejrzy, a tu pusta spiżarnia :).

    Odpowiedz
  12. Zdjęcie profilowe luna341
    luna341  19 lutego 2016 18:50

    Pięknie wygląda i zapewne świetnie smakuje,Bakłażany pomału zdobywają polskie podniebienia i bardzo dobrze bo to zdrowe i smaczne warzywo Jedynie trzeba pamiętać o usunięciu goryczki poprzez nasolenie a następnie wypłukanie bakłażana.Podobno bakłażan świetnie działa na potencję.

    Odpowiedz
  13. Zdjęcie profilowe Ewcia
    Ewcia  21 lutego 2016 16:30

    Ja uwielbiam bakłażany. Trzeba tylko uważać, ponieważ uwielbiają wypijać tłuszcz – bez umiaru. Jego gorzki smak to nie problem można pozbyć się go szybko. Posilić. odczekać, opłukać i już można smażyć z małą ilością tłuszczu – dlaczego patrz powyżej 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>