Dieta dr Ornisha – jadłospis według autora książki SPEKTRUM

Przedstawiamy Wam przykładowy jadłospis diety dr Ornisha , autora książki SPEKRTUM.

Doktor Dean Ornish jest niezwykle popularnym w Stanach Zjednoczonych kardiologiem i profesorem medycyny. Opracował program zmian w stylu życia, który potwierdzony badaniami klinicznymi jest w stanie zatrzymać choroby serca i nowotwór prostaty, a nawet zmusić do odwrotu!

Jakie to zmiany trybu życia dają tak cenne dla naszego zdrowia efekty?  Jest to zmiana diety na niskotłuszczową, pełną owoców, warzyw, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych. Przede wszystkich chodzi o to, by produkty nie były przetworzone. Dodajmy do tego życie w harmonii i z umiejętnością radzenia sobie ze stresem w połączeniu z umiarkowaną aktywnością fizyczną.

jedzenie dieta

fot. freepik

Dieta dr Ornisha – Śniadanie: Pełnoziarniste tosty francuskie

DLA 1 OSOBY

2 białka jajek lub ½ szklanki zamiennika jajek

nieco soku pomarańczowego

szczypta cynamonu

odrobina ekstraktu waniliowego

1 kromka chleba pełnoziarnistego

świeże jagody

Zmieszaj białka jajek z sokiem pomarańczowym, cynamonem i ekstraktem waniliowym. Następnie namocz kromkę i odczekaj, aż chleb wchłonie większość płynu.

Posmaruj olejem patelnię o nieprzywierającej powierzchni. Smaż tost na średnim ogniu przez około 3 minuty po każdej stronie.

Dieta dr Ornisha – Lunch: Sałatka z fenkułu i rukolo w figowym sosie winegret

DLA 4 OSÓB

1 szklanka posiekanych suszonych fig

½ szklanki wody

½ szklanki niesłodzonego soku jabłkowego

1 ½ łyżki stołowej posiekanej szalotki

¼ szklanki octu z sherry

1 średniej wielkości bulwa fenkułu, pokrojona w cieniutkie pionowe plasterki

3 szklanki młodej rukoli lub mieszanki rukoli z młodym szpinakiem

Połowę fig ugotuj w wodzie. W blenderze lub malakserze zmiksuj ugotowane figi z wodą, sokiem jabłkowym, octem i szalotką. Fenkuł, rukolę i pozostałe figi ułóż na półmisku i polej dressingiem.

Dieta dr Ornisha – Obiad: Gulasz warzywny z kapusty włoskiej i fasoli

DLA 4 OSÓB

2 posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki w płatkach

2 małe poszatkowane główki kapusty włoskiej

½ szklanki wywaru z warzyw

1 duża puszka (około 800 g) przecieru z włoskich pomidorów śliwkowych

1 puszka (około 550 g) opłukanej i osuszonej białej fasoli canellini

sól i świeżo zmielony pieprz

Kociołek ceramiczny posmaruj olejem i rozgrzej na średnim ogniu. Do naczynia wrzuć czosnek oraz paprykę. Gdy składniki zmiękną, dodaj poszatkowaną kapustę i gotuj ja do miękkości. Następnie dolej wywar z warzyw i dorzuć pomidory z fasolą. Potrawę dopraw solą i pieprzem. Gotuj tak długo, aż wszystkie smaki się wymieszają.

Dieta dr Ornisha – Przystawka/Kolacja: Kalafiorowe puree z czosnkiem i ziołami PRZ

DLA 4 OSÓB

1 duży kalafior

7 obranych i przekrojonych wzdłuż ząbków czosnku (możesz dodać więcej, jeśli zależy ci na bardziej czosnkowym smaku)

½ szklanki świeżych ziół (świetnie się nadają koperek, natka pietruszki, tymianek czy bazylia)

sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Usuń zielone liście kalafiora i wytnij jego głąb. Warzywo pokrój na dwuipólcentymetrowe kawałki, po czym zagotuj z czosnkiem w osolonej wodzie. Gdy kalafior będzie miękki, odcedź go, a następnie zmiksuj w robocie kuchennym, blenderze lub ręcznie, dodając zioła, sól i pieprz.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (234 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...