Dieta dla osób z grupą krwi 0

Dieta dla osób z grupą krwi 0

fot. Freepik

Osoby, które mają grupę krwi 0, na szczęście posiadają wytrzymały system odpornościowy i zdrowy przewód pokarmowy. Najbardziej odpowiednia  dla nich jest dieta zawierająca dużo mięsa, drobiu, ryb, owoców i warzyw. Natomiast źle znoszą nadmiar zbóż, roślin strączkowych i produktów mlecznych. Zalecane jest spożywanie 3, 4 razy w tygodniu małych porcji chudego, czerwonego mięsa, koniecznie zrezygnuj z pszenicy. Poniżej przedstawiamy produkty, które powinniśmy spożywać i te, które powinniśmy unikać :

MIĘSA I DRÓB
Zalecane: wołowina, baranina, cielęcina, mięso jelenia, jagnię, mięso bawołu, serce, wątroba, wołowina.
Unikać : wieprzowiny, bekonu, gęsi, szynki

OWOCE MORZA
Zalecane: okoń, sola, aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, szczupak, śledź, tuńczyk błękitno-płetwy,
Unikać : łososia wędzonego, barakudy, kawioru, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.

JAJA I NABIAŁ
Zalecane: nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.
Unikać : chudego lub 2% mleka, jogurtów, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki,

OLEJE I TŁUSZCZE
Zalecane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać : oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.

ORZECHY I PESTKI
Zalecane: pestki dyni, orzechy włoskie.
Unikać : maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.

FASOLE I INNE ROŚLINY STRĄCZKOWE
Zalecane: fasola sduke, azuki, pinto, groch „czarne oczko”.
Unikać : fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

ZBOŻA
Zalecane: nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
Unikać : kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut pszenicy skrobi.

CHLEB I GRZANKI
Zalecane: chleb esseński, chleb ezechiela.
Unikać : angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysoko proteinowego chleba.

ZIARNA I MAKARONY
Zalecane: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.
Unikać : białej mąki pszennej, makaronu grysikowego, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.

WARZYWA
Zalecane: boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
Unikać : awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, pieczarek, żółtej kukurydzy.

OWOCE
Zalecane: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
Unikać : figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.

SOKI I NAPOJE
Zalecane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.
Unikać : soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.

PRZYPRAWY
Zalecane: curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka,
Unikać : cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.

HERBATKI ZIOŁOWE
Zalecane: chmiel, imbir, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, śliski wiąz.
Unikać : aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, szczawiu, kukurydzy.

UŻYWKI

Zalecane: woda gazowana
Unikać : coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.

INNE PRZYPRAWY
Zalecane: z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.
Unikać : ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw smakowych.

FORMA ĆWICZEŃ
– intensywne ćwiczenia (aerobik, jogging)

Przeczytaj więcej na temat: diety odchudzające – i wybierz inną dietę z naszego spisu diet: Diety odchudzające – rodzaje, przepisy

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (160 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...