Diabelskie Pappardelle

SKŁADNIKI:

  • Makaron Lubella Pappardelle 1 opakowanie
  • cienko pokrojona polędwica wołowa 300g
  • masło 20g
  • duża cebula drobno posiekana 1 sztuka
  • koniak (lub brandy / burbon) 90ml
  • chili 2 – 3 dobre szczypty
  • śmietana 36% 300ml
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub szałwia do posypania
  • parmezan (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Makaron gotuj 7 minut w dużej ilości osolonej wody.
  2. W międzyczasie…

Wlej olej na dużą, rozgrzaną patelnię. Kiedy olej będzie już gorący, dodaj do niego masło. Gdy masło zacznie się pienić i robić brązowe, na patelnię dodaj polędwicę wołową.

Po uzyskaniu przez mięso ładnego ciemno-brązowego koloru (powinno to nastąpić po ok. 3 minutach) obróć kawałki na drugą stronę i dodaj do nich cebulę. Smaż razem przez kolejne 3 minuty. Następnie dodaj chili i podlej koniakiem.

  1. Po 30 sekundach dolej śmietanę, dodaj sól i pieprz, a następnie gotuj jeszcze całość przez ok. minutę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodaj do niego makaron Lubella. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (300 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...