Deserek słoiczkowy z chia, sezamem i DAIM MINI

deserek_sloiczkowy_z_chia_sezamem_i_batonikami_daim_mini_1Składniki na: Deserek słoiczkowy z chia, sezamem i DAIM MINI

  • · 1 szt. jogurt naturalny
  • · Garść orzechów
  • · 5 g masła
  • · 5 g mąki
  • · 10 g cukru brązowego
  • · Mini batoniki Daim (ok. 4-5 szt.)
  • · Owoce sezonowe: maliny, jeżyny

Na ciasteczko:

  • · 5 łyżeczek cukru brązowego
  • · 3 łyżeczki chia
  • · 3 łyżeczki białego sezamu
  • · 5 g masła
  • · Mięta bądź melisa do przystrojenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od wykonania ciasteczka. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy cukier, dodajemy masło. Wsypujemy sezam, chia i wszystko dokładnie mieszamy. Na arkusz papieru do pieczenia wykładamy masę, przykrywamy ją drugim arkuszem i całość wałkujemy na grubość ok. 2 mm. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Orzechowa ziemia:

Orzechy siekamy drobno i wrzucamy do miski. Do miski dodajemy także 5 g masła, 5 g mąki i 10 g cukru. Mieszamy wszystko ręką na kruszonkę. Jeśli będzie za mało „krusząca” dodajemy trochę mąki. Rozkładamy kruszonkę na papierze do pieczenia na blaszce, wkładamy do pieca rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 10 min aż zbrązowieje. Następnie oczyszczamy owoce – delikatnie je „odmuchując” (bez mycia), a Mini batonik Daim siekamy drobno.

W słoiczkach (mogą być po jogurcie) układamy warstwami: wystygniętą ziemię, warstwę jogurtu naturalnego, pokrojone Mini batoniki Daim, a na końcu owoce sezonowe. Ciasteczko z chia kruszymy na większe kawałki i posypujemy deser. Na koniec dekorujemy deser Mini batonikiem Daim (wbitym w całości na wierzchu) oraz przystrajamy miętą bądź melisą. Przed podaniem schładzamy ok. 1 godzinę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (297 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...