Kwiat Nasturcji faszerowany na kremie truskawkowym

Kwiat Nasturcji faszerowany na kremie truskawkowym

fot. mat. nadesłane

Sezon truskawkowy prawie już  za nami. Aby godnie pożegnać pachnące i aromatyczne truskawki, proponujemy Wam ten przyrządzenie tego niezwykłego deseru z truskawkami

Składniki:

– 8 x kwiat nasturcji

– 200g twarogu półtłustego Bieluch

– plasterek imbiru marynowanego

– pęczek bazylii

– 1litr jogurtu typu greckiego Bieluch

– 1kg truskawek

– 6 biszkoptów

– mięta do dekoracji

– cukier puder

– cytryna

– 1 łyżeczka cynamonu

– 40g cukru brązowego

 

Wykonanie:

  1. Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy z bazylią.
  2. Następnie truskawki łączymy używając łyżki z jogurtem greckim Bieluch
  3. Doprawiamy cukrem pudrem, cynamonem oraz kroplą cytryny.
  4. Odstawiamy do schłodzenia.
  5. Twaróg półtłusty Bieluch i brązowy cukier rozcieramy widelcem, dodajemy drobno pokrojony imbir i pokruszone biszkopty.
  6. Nasturcje myjemy, suszymy a następnie faszerujemy je przygotowanym twarogiem.
  7. Na talerz wykładamy schłodzony krem truskawkowy, a na nim układamy kwiaty nasturcji i dekorujemy listkami mięty.

fot. mat. nadesłane

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (196 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...