Curry z kurczaka

Curry-z-kurczaka

fot. program „Luke Nguyen w Zjednoczonym Królestwie” – Polsat Food Network

Składniki na danie: Curry z kurczaka

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 średnie posiekane pomidory
  • 50g pasty ze świeżego czosnku
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 25 g papryczki chilli w proszku
  • 25 g kurkumy
  • 25 g Garam Masala
  • 15 g suchej kolendry
  • 15 g kminku w proszku + 10 g nasion
  • 10 g pieprzu
  • 10 g kardamonu
  • Sól

Sposób wykonania:

Rozgrzej ¼ szklanki oleju i dodaj nasiona kminku, pieprz i kardamon. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Dopraw pastą Garam Masala i smaż kilka minut a następnie dodaj resztę przypraw.

Zmniejsz ogień i dodaj pomidory. Odczekaj, aż pomidory się ugotują a nastepnie dodaj pokrojonego w kostki kurczaka. Wszystko razem smaż kolejne 5-7 minut, aż kurczak się ugotuje.

Dopraw solą do smaku, dodając posiekane papryczki chilli i podsmażaj jeszcze chwilę.

Podawaj ze świeżą kolendrą i imbirem. Smacznego!

Przepis pochodzi z programu „Luke Nguyen w Zjednoczonym Królestwie” emitowanego na Polsat Food Network o godzinie 17:00.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (263 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...