Czym słodzić, by było zdrowo? Ta infografika Ci wszystko wyjaśni!

Na fali trendu związanego ze zdrowym jedzeniem jesteśmy zalewani m.in. różnymi produktami słodzącymi. W powodzi często sprzecznych informacji czasami tracimy orientację, czym słodzić. Wszyscy wiemy bowiem, że cukier nie jest zdrowy a już jak ognia powinniśmy się wystrzegać  syropu glukozowo- fruktozowego, który będąc powszechnym dodatkiem do żywności (nie tylko typowych słodyczy)  może stać się przyczyną otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy (typ II) lub bezalkoholowego stłuszczenia wątroby. Czym zatem słodzić, by zminimalizować ryzyko? Na to pytanie odpowiada w postaci poniższej infografiki Ewa Kurowska, ekspert Zarządzania Kaloriami.

A Wy czym słodzicie herbatę lub kawę? Czy do pieczonych ciast dodajecie tylko cukier? Podzielcie się swoim zdaniem.

Substancje slodzace

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (146 głosów, średnia: 4,21 z 5)
zapisuję głos...