Cytrynowe ciasteczka

Cytrynowe ciasteczka_2

Składniki na: Cytrynowe ciasteczka 

Cytrynowe ciasteczka_1

  • – 2 słoiczki Cytrynek z rumem ETERNO (nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie”)
  • – sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • – 150g miękkiego masła
  • – 2 jajka
  • – 200g mielonych migdałów
  • – 100g cukru
  • – 200g mąki
  • – cukier kryształ do posypania

 

Sposób wykonania:

Ciasto przyrządzamy na 3 godziny przed pieczeniem. W drobną kostkę kroimy 3 plastry cytrynek ze słoiczka. Następnie ucieramy na gładką masę masło z 1 jajkiem, dodajemy mielone migdały, cukier, mąkę oraz pokrojone wcześniej cytrynki. Dodajemy 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i 2 łyżeczki syropu ze słoiczka. Zagniatamy ciasto i formujemy 2 wałeczki o średnicy około 6 cm każdy, po czym zawijamy je w folię i odkładamy na 3 godziny do lodówki.

Po tym czasie wałeczki ciasta kroimy na plastry o grubości ok. 5-7mm i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko smarujemy rozmąconym żółtkiem i kładziemy na nim plasterek cytrynki ze słoiczka. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i pieczemy ok. 15 min. Po wyjęciu posypujemy odrobiną cukru.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (287 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...