CRÈME BRÛLÉE ZE ŚWIEŻYMI JAGODAMI – wg Anny Olson

Propozycja Anny Olson na CRÈME BRÛLÉE, amerykańskiej cukierniczki i gospodyni programów kulinarnych, prezentowana w programie Wypieki z Anną Olson.

CRÈME BRÛLÉE ZE ŚWIEŻYMI JAGODAMI

fot. mat. nadesłane

Propozycja Anny Olson, amerykańskiej cukierniczki i gospodyni programów kulinarnych, prezentowana w programie Wypieki z Anną Olson – Polsat Food Network.

Podawanie świeżych jagód pod pysznym crème brûlée wymaga zastosowania metody stovetop, taka by nie ugotować jagód.

Przepis na 8 indywidualnych porcji CRÈME BRÛLÉE

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych jagód
  • 1 szklanka świeżych borówek
  • 3 szklanki śmietany do ubijania
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżka stołowa pasty z wanilii
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 10 dużych żółtek
  • ½ szklanki cukru, plus trochę do brûlée
  • 1 ½ łyżki stołowej soku z cytryny

 

Sposób przyrządzenia:

  1. Nasyp równe porcje jagód i borówek do ośmiu płaskich naczyń żaroodpornych (nie będą wkładane do piekarnika ale muszą wytrzymać ogień opalarki).
  2. Podgrzej śmietanę na średnio niskim ogniu wraz z nasionami z laski wanilii (można też wrzucić samą laskę) oraz skórką cytryny. Jeśli używasz pasty z wanilii wmieszaj ją w śmietanę i podgrzej. Podgrzewaj śmietanę przez około 5 minut, uważając aby się nie zagotowała.
  3. Zagotuj kilka centymetrów wody w drugim garnku. W metalowej misce, wymieszaj żółtka, cukier oraz sok z cytryny. Postaw miskę na garnku z gotującą się wodą i ubijaj zawartość aż podwoi się jej objętość i nabierze lekko maślanej barwy, około 3-4 minuty. Zdejmij miskę z garnka.
  4. Mieszając, powoli wlej podgrzaną śmietanę do ubitych żółtek następnie wlej wszystko do garnka mieszając drewnianą łyżką na średnim ogniu aż masa zacznie przywierać do spodu łyżki, około 4 minuty. Przelej masę przez sitko i ostrożnie polej nią jagody, delikatnie je mieszając aby równomiernie rozprowadzić masę. Odstaw na 15 minut, następnie schładzaj przez 4 godziny bez przykrycia.
  5. Przed podaniem posyp cienką warstwą cukru. Ostrożnie zapal opalarkę i skarmelizuj cukier przesuwając płomień około 4-5 cm nad kremem. Następnie posyp drugą warstwą cukru i ponownie skarmelizuj. Powtarzaj to jeszcze dwa razy aż powstanie odpowiednia warstwa karmelu. Podawaj natychmiast.

 

Propozycje na smakowite dania wg receptur Anny Olson można znaleźć w  programie “Wypieki z Anną Olson” emitowanym na Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (201 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...