Dla wegetarian: Ciasto szpinakowe z sosem serowym

ciasto szpinakowe

Przepis na ciasto szpinakowe z sosem serowymi został opracowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na danie: Ciasto szpinakowe z sosem serowym

Ciasto:

  • mąka pszenna 300g
  • margaryna 100g
  • drożdże 30g
  • jajka 1szt
  • żółtka jaj 2szt
  • śmietana kwaśna 1/3 szklanki
  • mleko 3 łyżki
  • sól i cukier do smaku

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Farsz szpinakowy:

  • szpinak mrożony 500g
  • czosnek 3 ząbki
  • masło 2 łyżki
  • śmietana kwaśna 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st.C, do uzyskania złotego koloru. Ciasto można podawać z sosem serowym „Tarsmak”

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (319 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...