Cake pops – czyli ciasto na patyczkach ze śliwkami kalifornijskimi

Cake pops czyli ciasto na patyczkach to modny ostatnio rodzaj deseru. Są to kawałki ciasta, które łączymy ze sobą zwykle przy pomocy kremu. Robimy z tego kulki, osadzamy na patyczek i dekorujemy według własnej fantazji. Cake popsy wprowadziła do powszechnej świadomości Bakarella (link do jej bloga: http://www.bakerella.com). Oto jeden z przepisów na modne cake popsy.

ciasto na patyczkach_Cake_pops_ze_sliwkami_kalifornijskimi

Czas przygotowania: 60 min
Ilość: 26 kulek

Składniki na deser: ciasto na patyczkach ze śliwkami kalifornijskimi

  • 2½ kubka płatków owsianych błyskawicznych
  • 12 śliwek kalifornijskich
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 120g cukru trzcinowego
  • 120g masła
  • 100ml mleka roślinnego
  • 60ml whiskey
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • do dekoracji: wiórki kokosowe, cukrowe i czekoladowe posypki, drewniane patyczki

 

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić i drobno posiekać. Do głębszej miski wsypać płatki owsiane i kakao, wymieszać. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i mleko roślinne, mieszać do połączenia składników. Płatki owsiane wymieszane z kakao zalać zawartością rondelka, dodać posiekane śliwki kalifornijskie, whiskey i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki i od razu obtaczać je w wiórkach lub posypkach. Tak przygotowane kulki przełożyć na 20 minut do zamrażarki do stężenia. Po wyjęciu z zamrażarki nadziewać na patyczki i umieszczać w wysokim naczyniu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (236 głosów, średnia: 4,42 z 5)
zapisuję głos...