Ciasto drożdżowe z malinami i z kruszonką

Ciasto drożdżowe z malinami i z kruszonkąCzas przygotowania :120min

Trudność: średnia

Składniki na ciasto drożdżowe z malinami i z kruszonką:

  •   -4 szklanki mąki
  •   -pół kostki drożdży(50 g)
  •   -2 jaja
  •   -6 łyżek cukru trzcinowego
  •   -1 szklanka mleka
  •   -pół paczki rodzynek
  •   -4 łyżki margaryny Palmy
  •   -szczypta soli
  •   -białko do posmarowania ciasta

Na kruszonkę:

-4 łyżki margaryny Palma

-3 łyżki cukru trzcinowego

-ok. pół szklanki mąki

Owoce:

-300 – 400 g malin świeżych lub mrożonych

Sposób przygotowania:

Podgrzewamy pół szklanki mleka, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i dokładnie ucieramy wszystkie składniki. Nakrywamy czystą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy jaja z 5 łyżkami cukru. Margarynę Palmę topimy w pozostałym gorącym mleku i zostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z solą i rodzynkami. Następnie robimy w niej dołek i dodajemy rozczyn, utarte jajka, mleko z margaryną Palmą i dobrze wyrabiamy, aby ciasto się napowietrzyło – nawet 20 minut. Wyrobioną masę zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swą objętość. Aby zrobić kruszonkę, ucieramy margarynę Palmę z cukrem i mąką, do momentu, aż zrobią się grudki. Wyrośnięte ciasto wyciągamy na stolnicę i jeszcze kilka razy zagniatamy. Następnie ciasto przekładamy na blaszkę (ok. 35×25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i nakłuwamy widelcem. Układamy owoce, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 40 min.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (198 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...