Ciasto bez pieczenia: Tartaletki z karmelizowaną śliwką

fot.mat.pras.Dan-Cake-Polonia-2

fot.mat.pras. Dan Cake Polonia

Ciasto bez pieczenia: Tartaletki z karmelizowaną śliwką – Składniki:

  • – 150 g świeżych śliwek,
  • – 5 łyżek brązowego cukru,
  • – 1 łyżeczka masła,
  • – 2 łyżeczki cynamonu,
  • – 1 opakowanie serka Mascarpone,
  • – 100 ml słodkiej śmietanki 36%,
  • – 1 opakowanie słodkich tartaletek od Dan Cake,
  • – garść ulubionych orzechów,

Przygotowanie:

Śliwki myjemy i pozbawiamy owoce pestek. Kroimy je w plasterki. Na patelni roztapiamy masło na delikatnym ogniu. Dodajemy cynamon i cukier. Podsmażamy aż do pojawienia się „pianki”. Do tak przygotowanego masła z przyprawami, dodajemy owoce i podsmażamy do czasu, aż owoce puszczą sok i zrobi się gęsty sos. Podduszamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy ulubione orzechy i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Serek Mascarpone wykładamy do miski, dodajemy słodką śmietankę i mieszamy trzepaczką tak, aby masa nie straciła konsystencji. Masę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Wyjmujemy tartaletki, do środka nakładamy masę. Całość dekorujemy karmelizowanymi śliwkami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (321 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kasiadrozdz  6 września 2016 14:17

    uwielbiam przepisy na ciasta i ciasteczka bez pieczenia, bardzo często zajmują one bardzo mało czasu a smakują o wiele, wiele lepiej. Przykładem takich ciast są serniki na zimno, ciasteczka owsiane itp itd

    Odpowiedz
    • kasiadrozdz  6 września 2016 14:18

      ten przepis też wydaję się bardzo ciekawy, muszę go wypróbować, myślę, że zaskoczy on moich domowników, którzy nie zawsze lubią moje eksperymenty kulinarne, ponieważ nie zawsze mi wychodzą

      Odpowiedz
  2. Margaretkaw  6 września 2016 14:22

    Uwielbiam 🙂

    Odpowiedz
  3. Wusia  6 września 2016 19:31

    Doskonały przepis w swej prostocie i na czasie, bo przecież sezon śliwkowy w pełni.

    Odpowiedz
  4. luna341  6 września 2016 21:26

    Super pomysl na szybkie i smaczne Male co nieco.Lubię takie proste desery.Nie miałam jedynie tych gotowych spodów .Nie znam nawet tej firmy

    Odpowiedz
    • luna341  6 września 2016 21:30

      Chodzi oczywiscie o firmę Dan Cake .Macie jakies doświadczenia z ich gotowymi półproduktami..? Ciekawe czy mają gotowe ciasto francuskie lub kruche

      Odpowiedz
  5. martucha180  6 września 2016 22:14

    Znów śliwki!

    Odpowiedz
  6. nungal  7 września 2016 09:06

    fajny przepis, wart wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
  7. macierzanka  7 września 2016 12:41

    Super przepis ,trzeba go zanotować.

    Odpowiedz
  8. Jaworka  13 września 2016 22:39

    Uwielbiam śliwki jak i ciasta bez pieczenia i to wygląda bardzo apetycznie wię zapiszę je do ulubionych i chętnie wypróbuje a może zostanie u mnie na długo

    Odpowiedz
  9. Aneta  27 września 2016 12:37

    Wyglądają smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  10. Justyna  27 października 2016 17:00

    Przepis wydaje się być bardzo fajny, taki w sam raz na jesień. Uwielbiam śliwki w ciastach i ciasteczkach. Jedyne co bym zmieniła, to zamiast używać gotowych, pokusić się o zrobienie własnych tartaletek. I myślę, że ja tak właśnie zrobię. Zawsze lepiej wiedzieć, co się je:-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany