Ciasto bez pieczenia: Sernik jogurtowy z brzoskwiniami i czekoladą

Ciasto bez pieczenia: Sernik jogurtowy z brzoskwiniami i czekoladą

Składniki na: Ciasto bez pieczenia – Sernik jogurtowy z brzoskwiniami i czekoladą 

  • 1 puszka brzoskwiń marki Sandra
  • 50 g herbatników
  • 200 g ciastek owsianych z sezamem
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 50 g żelatyny
  • 100 g białej czekolady
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • liście świeżej mięty

Przygotowanie:

Do miski wkładamy herbatniki i ciastka owsiane, a następnie za pomocą blendera dokładnie je kruszymy. W garnku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy rozdrobnione ciastka. Do tortownicy przelewamy powstałą masę, którą równo rozprowadzamy po dnie i mocno ubijamy łyżką. Tortownicę wkładamy do lodówki na około 30 minut, aby masa stwardniała. W szklance z niewielką ilością wody rozpuszczamy żelatynę, a w innym naczyniu rozpuszczamy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Do dużego garnka dodajemy miękkie masło, cukier puder, cukier waniliowy, jogurt naturalny i całość miksujemy, aż do powstania jednolitej masy. Następnie stopniowo dodajemy płynną żelatynę cały czas miksując. Powstałą masę przekładamy do tortownicy, a jej wierzch posypujemy posiekaną biała czekoladą i ponownie odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie pokrojone brzoskwinie układamy na masie sernikowej i zalewamy płynną galaretką i wkładamy do lodówki. Po stężeniu galaretki sernik podajemy z liśćmi świeżej mięty.

Uwaga: do brzoskwiń na górę ciasta można dodać także inne owoce – tak jak na zdjęciu

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (324 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...