Przepis na:Ciasto bakaliowe

Ciasto-bakaliowe

Składniki:

  • 2/5 kostki do pieczenia Kasia (100g)
  • 2/3 szklanki cukru (160g)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (250g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 3 jaja
  • 50 ml rumu
  • 1 szklanka rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 1 szklanka orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 1 szklanka suszonej żurawiny Bakalland
  • 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej Bakalland

Przygotowanie:

Owoce i orzechy wymieszaj z 1/4 szklanki mąki. Piekarnik nagrzej do 160st. C. Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Miękką margarynę utrzyj z cukrem dodając partiami jajka i mąkę. Na koniec ciągle mieszając mikserem wlej rum. Do masy dodaj oprószone mąką owoce i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto bakaliowe przełóż do wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką formy keksowej o długości 24 cm i piecz około 60 minut.

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (177 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...