Chrzanica – czyli jak ugotować zupę chrzanową

Jaja z majonezem, żurek i mazurek – tych wielkanocnych dań nie trzeba nikomu przedstawiać. Inaczej rzecz się ma w przypadku zupy chrzanowej. Ten aromatyczny przysmak jada się tylko w wybranych regionach Polski. Może czas to zmienić? – O wielkanocnej chrzanicy słów kilka.

Zupa chrzanowa

Nic prostszego

Zupa chrzanowa jest łatwa w przygotowaniu. Przyrządza się ją jak większość zup. Krok po kroku gotujemy zatem: mięso, warzywa, zioła, dodajemy podsmażoną na patelni białą kiełbasę i doprawiamy chrzanem. To właśnie tarty chrzan nadaje zupie intensywny, wyrazisty smak i sprawia, że kremowa chrzanica co raz częściej staje się poważnym konkurentem dla żuru czy barszczu. – Chociaż wszystkie te potrawy mają korzenie w kuchni staropolskiej, zupa chrzanowa jest w Polsce zdecydowanie najmniej popularna. A szkoda – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy. – To prosta i szybka potrawa, która swym aromatem pysznie wprowadzi nas w długo wyczekiwany, radosny czas świąt – dodaje Robert Muzyczka.

Łyżki pełne zdrowia

Do przyrządzenia zupy chrzanowej można użyć chrzanu w słoiczku, jednak najlepiej sprawdzi się ten świeżo starty. Zgodnie z tradycyjną symboliką wielkanocnych potraw, chrzan symbolizuje krzepę i siłę fizyczną. Nie ma w tym żadnej przesady – korzeń ten, oprócz wyrazistego, ostrego smaku posiada także właściwości zdrowotne. Jako naturalne źródło witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego i flawonoidów stanowi naturalny sposób na wzmocnienie odporności. We Francji jest nawet oficjalnie zarejestrowanym lekiem i suplementem diety stosowanym w celu utrzymania smukłej sylwetki.

W zgodzie z tradycją

Wielkanocnym śniadaniem rozpoczynamy radosny czas świętowania. To pierwsza okazja do rodzinnego spotkania, podzielenia się jajkiem, spędzenia czasu z najbliższymi. Wzbogacenie tradycyjnego menu o nowe potrawy pomoże uczynić święta jeszcze smaczniejszymi, a na pewno – bardziej zapadającymi w pamięć. Zupa chrzanowa doskonale się do tego nadaje. Po kilku łyżkach wyrazistej w smaku, aromatycznej chrzanicy, na usta, podobnie jak w wierszu Brzechwy, będą nam się cisnąć słowa: Panie chrzanie, niech pan przestaje, bo trudno będzie nam wstać od świątecznego stołu.

Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, zdradza przepis na zupę chrzanową.

Składniki:

– kości wędzone od schabu ½ kg
– marchew 1 średnia szt.
– seler ½ średniej szt.
– woda 2,5 l
– liść laurowy 3 szt.
– ziele angielskie 5-6 ziarnek
– chrzan 1 mały słoiczek
– śmietana kwaśna 18% 300 ml
– mąka 1 łyżka
– sól, pieprz do smaku
– czosnek 3 ząbki
– biała kiełbasa surowa ½ kg
– jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (91 głosów, średnia: 4,77 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe Brunia28
    Brunia28  26 marca 2013 17:37

    nie jadłam nigdy zupy chrzanowej

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe Masza
    Masza  14 lipca 2013 17:06

    Ja również nie,ale ugotuje i posmakuje.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe szoszeni
    szoszeni  3 kwietnia 2015 10:17

    Chyba nigdy nie próbowałam

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe Joanna007
    Joanna007  25 lutego 2016 11:32

    Zupa z tego przepisu może być smaczna, ale słoiczek chrzanu na 2,5 l wody? Wątpię, że będzie jeszcze jadalna. Bardzo podoba mi się dekoracja zupy.

    Odpowiedz
    • Zdjęcie profilowe luna341
      luna341  27 lutego 2016 21:49

      Ja bym dała o polowe mniej .Najlepiej dodawać po trochę i stale próbować,ąz uchwyci sie odpowiedni smak ,Też mi sie wydawało ,ze słoiczek to trochę za dużo.

      Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe Melrose
    Melrose  26 lutego 2016 16:23

    pychotka

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe luna341
    luna341  27 lutego 2016 21:47

    Nigdy nie robiłam ani nie jadłam takiej zupy. Prawde mówiąc nawet o niej nie słyszałam.Na wielkanocny obiad robię zurek w chlebie.

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe efffciaa
    efffciaa  14 marca 2016 14:54

    W moim przypadku ta zupa nie przejdzie , ponieważ po prostu nie lubię chrzanu i sam jego zapach mnie drażni , więc z pewnością ani bym nie jadła , ani nie zrobiła takiej zupy .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.