Przepis Pascala Brodnickiego: Chrupiące kotleciki z kurczaka w płatkach kukurydzianych z ziemniakami, cebulką i boczkiem

kotleciki z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Autorem przepisu jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy – Smaż jak szef kuchni

Przepis na: 6 porcji

Składniki:

  • ziemniaki, wypłukane i pokrojone w talarki – 1.5 kilogramów
  • pierś z kurczaka pokrojona w kostkę – 6 sztuk
  • posiekana cebula – 2 sztuki
  • boczek pokrojony w kostkę – 100 gramów
  • rosół z kury – 300 mililitrów
  • gęsta śmietana – 200 mililitrów
  • rozbełtane jajko – 2 sztuki
  • mąka – 50 gramów
  • płatki kukurydziane – 150 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak – 80 mililitrów
  • rzodkiewki pokrojone w talarki – 10 sztuk
  • skrojony szczypiorek – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. W dużym rondlu rozgrzej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia) i smaż cebulę z boczkiem przez ok. 5 minut.
  2. Dodaj ziemniaki, podlej bulionem i gotuj przez 10-15 minut pod przykryciem. Dodaj śmietanę, sól, pieprz gotuj przez 5 min (tym razem nie przykrywając).
  3. Posól i popieprz jaja, dopraw także solą i pieprzem piersi z kurczaka, obtocz je mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych.
  4. Na patelnię wlej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, podgrzej i smaż kurczaka przez ok. 6-10 min odwracając go od czasu do czasu. Mięso podawaj z ziemniakami, rzodkiewkami i szczypiorkiem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (297 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. luna341  25 stycznia 2017 13:20

    Pyszności

    Odpowiedz
  2. martucha180  25 stycznia 2017 17:02

    Kurczak i płatki kukurydziane – ciekawe….

    Odpowiedz
  3. Hidari11  25 stycznia 2017 20:12

    Nigdy takiego nie jadłam, muszę wprowadzić to do naszej kuchni.

    Odpowiedz
  4. sylwiawes  26 stycznia 2017 15:32

    Pycha 🙂

    Odpowiedz
  5. stokrotkapolna  26 stycznia 2017 18:53

    Na pewno to jest pyszne.

    Odpowiedz
  6. Wusia  27 stycznia 2017 22:28

    Polecam taką panierkę-jest przepyszna, chrupiąca i złocista.

    Odpowiedz
  7. Aneta  1 lutego 2017 13:01

    Moja mama robi takie kotleciki, bardzo mi smakują 🙂

    Odpowiedz
  8. xtina120  2 lutego 2017 00:10

    Coś wprost idealnego! Mojemu misiakowi bardzo by smakowało takie danie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany