Chrupiący chlebek z placuszkiem mięsnym

 

Chlebki Tovago z placuszkiem mięsnym to idealna propozycja na małe co nieco podczas długich, jesiennych wieczorów. Proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo apetyczne – zaspokoją głód i pozytywnie zaskoczą niespodziewanych gości, którzy tym razem nie dostaną tradycyjnych koreczków czy zwykłych kanapek. Barwna kompozycja z bazylią, pomidorkami, papryką, soczystym mięsem i chrupkim pieczywem Tovago z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych smaków i pięknej prezentacji dań!

 

 

 

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 2

tovago

Składniki:

4 kromki żytnich chlebków Tovago

250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

Pół czerwonej papryki

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

1 ziemniak

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki oleju rzepakowego

1 ząbek czosnku

200 ml jogurtu greckiego

Mielona kolendra

Liście świeżej bazylii

Kilka pomidorków koktajlowych

Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Czerwoną paprykę pokrój w kosteczkę. Ziemniak obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj mięso mielone z warzywami, jajkiem, tartą bułką, natka pietruszki i przyprawami. Z mięsa uformuj podłużne klopsiki i smaż na rozgrzanym oleju. Przygotuj sos czosnkowy przez wymieszanie jogurtu greckiego z rozgniecionym ząbkiem czosnku i posiekaną bazylią. Na chlebek Tovago nałóż sos czosnkowy, a na nim placuszek mięsno-warzywny. Na mięsie ułóż przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.

 

Smacznego!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (237 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...