Chrupiąca sałata z ogórka i rzodkiewek w dressingu na bazie sosu sojowego

salatka_rzodkiewka03

Składniki na danie – Chrupiąca dietetyczna sałatka z ogórka i rzodkiewek w dressingu na bazie sosu sojowego :

  • 2 ogórki zielone
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • limonka
  • 1 mała marchew
  • kolendra lub natka pietruszki
  • szczypior
  • brązowy cukier
  • sos sojowy Kikkoman
  • olej rzepakowy

 

Sposób przyrządzenia:

Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą. Obierz ogórki ze skórki przy użyciu obieraczki pozostawiając część skóry. Na mandolinie, lub przy pomocy ostrego noża potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości. Przygotuj dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy Kikkoman, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise. Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.

 

Autorem przepisu jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (157 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...