Chłodnik litewski

W wiosenne i letnie dni dość często królują na naszych stołach – mowa tu oczywiście o chłodnikach. Zobacz jak przygotować pyszny chłodnik litewski.

chłodnik litewski

fot. Timolina, freepik

W wiosenne i letnie dni dość często królują na naszych stołach – mowa tu oczywiście o chłodnikach. Są lekkie, smaczne i pożywne, a przede wszystkim orzeźwiające. Poznaj przepis na najbardziej popularny z nich.

Składniki na danie – Chłodnik litewski:

300 g mięsa drobiowego lub cielęciny
porcja włoszczyzny
łyżeczka masła
po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
liść laurowy
2 pęczki botwinki
świeży ogórek
po ½ pęczka koperku i szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
koncentrat barszczu pomidorowego
¾ szklanki śmietany 18%
2 szklanki zsiadłego mleka lub jogurtu
cukier, sól, biały pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, zalać zimną wodą. Osolić, dodać ziarna pierzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Gotować pod przykryciem, po 10 minutach dołożyć oczyszczoną włoszczyznę. Ugotowany wywar odcedzić. Botwinkę oczyścić, umyć, pokroić. Poddusić na stopionym maśle przez 8 -10 minut, a potem ostudzić i stale mieszając połączyć z 2 szklankami wywaru mięsnego, śmietaną i zsiadłym mlekiem. Zupę doprawić do smaku koncentratem barszczu, solą, cukrem i białym pieprzem. Wsypać posiekaną zieleninę, pokrojony w kostkę ogórek i podzielone na kawałeczki mięso. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Do każdej porcji włożyć polówkę jajka.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (181 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...