Przepis na: Buraki z kozim serem

buraki z kozim serem

Przepis na buraki z kozim serem pochodzi z kuchni marokańskiej. Świetnym źródłem czerpania inspiracji na dania tej kuchni jest program Jenny Morris (Polsat Food Network, poniedziałek – piątek 17:30), w którym znana podróżniczka i szefowa kuchni podróżuje przez cały kraj w poszukiwaniu niepowtarzalnych połączeń smakowych.

Sos:

  • sól do smaku
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka świeżej skórki z pomarańczy, posiekanej
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku, drobno posiekanych
  • 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 10 ml czerwonego octu winnego
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek

 

Paszteciki z sera koziego:

  • 120g sera koziego, podzielonego na 4 porcje
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżka mięty, posiekanej
  • 1 łyżka kolendry, posiekanej
  • 5 ml oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 3 łyżki orzeszków pini, prażonych
  • 1 czerwona cebula, cienko pokrojona

 

  • 4 średnie buraki, podsmażone i obrane
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 150g mixu sałat

 

Przygotowanie:

  1. Aby zrobić sos, połącz w moździerzu sól i czosnek, potem dodaj miód, musztardę, skórkę
    z pomarańczy i liście tymianku i zmieszaj wszystko dokładnie. Przełóż do szklanej miski i wlej sok pomarańczowy i ocet winny. Dolej oliwę z oliwek i dokładnie zmieszaj, a następnie odstaw na około godzinę, aby smaki się przegryzły.
  2. Umieść kozi ser w misce i delikatnie dodaj oliwę, sól i zioła, uważając, aby zbytnio nie naruszyć sera. Podziel ser na cztery części, tej samej wielkości co buraki. Obsyp boki sera orzeszkami pini, a na wierzchu połóż plasterek czerwonej cebuli.
  3. Odetnij końce buraków i przekrój na pół. Połóż wcześniej przygotowane porcje sera
    z cebulą na dolnej połowie buraka i przykryj jego drugą częścią. Zabezpiecz wszystko łodygami rozmarynu.
  4. Otocz liśćmi sałaty i podawaj z podpieczoną ciabattą.

 

Przepis na 4 porcje.

 

 

logo

 

Więcej propozycji na smakowite dania znajdziemy w programie Jenny Morris (Polsat Food Network, poniedziałek – piątek 17:30)

 

 

 

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (94 głosów, średnia: 4,80 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe lilkawodna
    lilkawodna  9 czerwca 2014 10:20

    Ładnie wygląda to danie jak takie małe warzywne hamburgery:-)

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe bbo
    bbo  9 czerwca 2014 19:22

    Można zabłysnąć podając taką kompozycję na talerzu.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe Kmakolagwa
    Kmakolagwa  10 kwietnia 2015 09:27

    Bardzo efektowane danie. Świetnie się prezentuje.

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe Agnieszka
    Agnieszka  31 października 2015 20:18

    Bardzo ciekawy pomysł

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe Joanna007
    Joanna007  18 lutego 2016 19:50

    Pomysłowa prezentacja a przepis ciekawy;) Może być pysznie;) Myślę jednak, że buraczki trzeba będzie ugotować.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>