Brytyjski indyk faszerowany mięsem mielonym i szałwią

Brytyjski_indyk_ze_sliwką_kalifornijska_foto_California_Prune_BoardBrytyjski indyk faszerowany mięsem mielonym i szałwią

4 porcje,

przygotowanie/czas pieczenia dania brytyjski indyk faszerowany mięsem mielonym i szałwią: 40 minut

Składniki:

  • 100 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g posiekanych śliwek kalifornijskich
  • 4 posiekane liście szałwii
  • 4 steki z piersi indyka
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Połączyć mięso mielone, śliwki kalifornijskie i liście szałwii, dokładnie wymieszać.

Rozłożyć na desce piersi indyka, podzielić wcześniej przygotowane mięso mielone na 4 części.
Na każdym steku z piersi indyka umieścić porcję mięsa mielonego, następnie zawinąć ściśle mięso i przekłuć wykałaczką. Tak przygotowane steki z indyka umieścić jeden obok drugiego na blasze do pieczenia, upewniając się, że części przekłute wykałaczką przylegają do dna blachy.

Doprawić mięso do smaku solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Umieścić w piekarniku i piec przez 20-25 minut lub do czasu aż indyk będzie upieczony w środku i zrumieniony na zewnątrz. Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na 5 minut aby odpoczęło. Następnie usunąć wykałaczki i pokroić mięso w plastry. Podawać z pieczonymi ziemniakami i warzywami.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (184 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...