Błyskawiczne ciasto jogurtowe z truskawkami

Czas przygotowania: ~70 min

Składniki (w temperaturze pokojowej) na ciasto jogurtowe z truskawkami :

  • 250 g mąki
  • 2 duże jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny Palma
  • 300g jogurtu greckiego
  • 250 g truskawek
  • 250 g rabarbaru
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta jogurtowego z truskawkami:

Margarynę utrzyj z cukrem. Dodaj jajko i zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.  Następnie naprzemiennie dodawaj mąkę i jogurt. Gęste ciasto przelej do blachy. Na wierzch ułóż przekrojone na pół truskawki oraz rabarbar pokrojony w kostkę. Owoce obtocz wcześniej
w łyżce mąki. Piecz ok. 50 min. w temperaturze 160 st. C. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.

Anna Olson: Klasyczna Beza  Pavlova z marakują

Anna Olson: Klasyczna Beza Pavlova z marakują

Beza to charakterystyczny element francuskiego cukiernictwa. Chociaż istnieją aż trzy rodzaje: włoska, szwajcarska i francuska, to ta ostania jest najpopularniejsza. Jest bardzo łatwa do przyrządzenia, a pomysłów na nią jest niezliczona ilość. Niekwestionowana królowa deserów, czyli Beza Pavlova, wypełniona puszystym kremem i sezonowymi owocami (choć najlepiej smakuje z truskawkami, jagodami i jeżynami) to gwarancja udanego przyjęcia.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (237 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Agnieszka  3 lipca 2015 09:11

    Na pewno wypróbuję ten przepis!

    Odpowiedz
  2. Olejnik  3 lipca 2015 10:07

    uwielbiam

    Odpowiedz
  3. Madziulka444  3 lipca 2015 12:02

    Pychotka, uwielbiam zarówno rabarbar jak i truskawki 😉

    Odpowiedz
  4. Żanett  3 lipca 2015 12:19

    szybki i prosty przepis, w sam raz na sezon truskawkowo-rabarbarowy 🙂

    Odpowiedz
  5. Aneta  3 lipca 2015 12:31

    Musi być pyszne! Koniecznie zrobię w przyszłym tygodniu 🙂

    Odpowiedz
  6. macierzanka  3 lipca 2015 12:55

    Uwielbiam takie ciasta, więc jutro zrobię.

    Odpowiedz
  7. Jaworka  3 lipca 2015 16:16

    Typowe letnie ciasta są lekkie smaczne i szybkie w wykonaniu

    Odpowiedz
  8. martucha180  3 lipca 2015 16:26

    Mądra, wzruszająca i podnosząca na duchu książka autorki „Love, Rosie” i „PS kocham Cię”.

    Jasmine kocha swoją pracę i dotkniętą zespołem Downa siostrę. Zmuszona do odejścia z pracy stwierdza, że miłość do siostry to za mało, by nadać sens jej życiu. Rozpaczliwie próbuje znaleźć coś, co wypełniłoby bolesną pustkę. W bezsenne noce podgląda sąsiada z przeciwka, Matta Marshalla, znanego radiowego didżeja. Jasmine szczerze nienawidzi go za to, że podczas jednej z audycji nie zareagował na złośliwe komentarze dotyczące osób z zespołem Downa. Zawieszony za wybryki na antenie Matt pije, awanturuje się, jest utrapieniem dla okolicy. Zbieg okoliczności sprawia, że Jasmine coraz lepiej go poznaje i zaczyna po trosze uczestniczyć w jego życiu. Każde z nich zmaga się z innymi przeciwnościami, każde musi pokonać inne problemy, ale ku swojemu zaskoczeniu odkrywają, że mogą być dla siebie wsparciem i że niechęć od przyjaźni dzieli niekiedy tylko jeden krok.

    Odpowiedz
    • martucha180  3 lipca 2015 17:14

      Proszę Redakcję o usunięcie powyższego komentarza. Czasami Wasz WordPress bardzo mnie nerwuje i wyszło, że wkleił nie to co trzeba. Przepraszam!

      Odpowiedz
  9. Kmakolagwa  3 lipca 2015 16:29

    Super przepis, na pewno wypróbuje.

    Odpowiedz
  10. nieidealniezidealnizowana  3 lipca 2015 17:14

    Chętnie wypróbuję! Akurat wczoraj robiłam ciasto z rabarbarem 😀

    Odpowiedz
  11. martucha180  3 lipca 2015 17:15

    W takiej odsłonie ciastowej truskawek jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz
  12. Wusia  3 lipca 2015 17:43

    Fajny, prosty przepis do zastosowania przez całe lato przy użyciu sezonowych owoców.Próbowałam go z różnymi owocami-za każdym razem wychodzi b.smaczne.

    Odpowiedz
  13. Niezapominajka277  3 lipca 2015 19:06

    Wygląda apetycznie .. koniecznie muszę zrobić:)

    Odpowiedz
  14. IwonaLFC  3 lipca 2015 19:35

    Wprawdzie wolę ciasta w zdrowszej wersji to jednak wypiek prezentuje się smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  15. Justyna  3 lipca 2015 20:50

    Smakowicie wygląda. Truskawki <3

    Odpowiedz
  16. Patriszia  3 lipca 2015 21:19

    Uwielbiam takie placki!

    Odpowiedz
  17. lilkawodna  4 lipca 2015 09:11

    Aż chce się zjeść.

    Odpowiedz
  18. bbo  4 lipca 2015 20:05

    Pyszności i łatwy przepis, nawet mi wychodzi 😉

    Odpowiedz
  19. Justyna  5 lipca 2015 13:20

    Pycha ! I takie łatwe do zrobienia 🙂

    Odpowiedz
  20. scrabble  5 lipca 2015 16:59

    Pyszne i łatwe do zrobienia.

    Odpowiedz
  21. marczella  23 lipca 2015 10:54

    O i jest pomysł na deser 🙂

    Odpowiedz
  22. Agnieszka  14 sierpnia 2015 15:10

    Jak ja lubię proste przepisy!

    Odpowiedz
  23. efffciaa  14 maja 2016 16:43

    Właśnie chodzi za mną dziś jakieś ciasto , wprawdzie myślałam o szarlotce , ale narobiliście mi smaka na ciasto z truskawkami , a akurat mam mrożone truskaweczki w lodówce 🙂

    Odpowiedz
  24. luna341  1 sierpnia 2016 20:42

    Pyszne i proste -to lubię

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany