Deser BIRRAMISU’ z piwem Guinness, czyli klasyk w nowym wydaniu

Jeśli znudziło się Wam klasyczne tiramisu mamy dla Was przepis na Birramisu z jeżynami i piwem Guinness!  Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy.

birramisu-z-piwem-guinness

DESER BIRRAMISU’ z piwem Guinness

 

Składniki:

  • 4 żółtka jajek
  • 125 g ubitej śmietany
  • 125 g cukru
  • 200 g jeżyn
  • 250 g mascarpone
  • 500 g piwa Guinness
  • biszkopty Savoiardi
  • gorzkie kakao

 

Sposób przygotowania:

W jednej misce ubijamy żółtka z większością cukru, a w drugiej śmietanę z resztą cukru. Mieszamy mascarpone z żółtkami i cukrem, po czym dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i całość delikatnie mieszamy z dołu na górę, aby mieszanka nie straciła swojej puszystej konsystencji. W dużej formie lub w małych foremkach przekładamy warstwy namoczonych piwem Guinness biszkoptów z warstwami kremu. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki
i dekorujemy odrobiną kakao i kilkoma porzeczkami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (290 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...