Świąteczny bigos z grzybami, śliwkami i żurawiną

Świąteczny bigos z grzybami, śliwkami i żurawiną

Na bigos warto przeznaczyć własnoręcznie zebrane jesienią grzyby. Warto więc wcześniej zapoznać się z informacjami gdzie na grzyby pojechać by przywieźć borowiki, podgrzybki czy prawdziwki. To one nadadzą ten wyjątkowy smak twojej potrawie.

Składniki na: Świąteczny bigos z grzybami, śliwkami i żurawiną

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 4 garści suszonych grzybów
  • 100 g suszonych śliwek Bakalland
  • 50 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 1 duża cebula
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy 4 szklankami zimnej wody i odstawiamy na co najmniej godzinę. Następnie gotujemy grzyby przez ok. 25 minut. Odcedzamy, zostawiając wodę z gotowania i kroimy grzyby na mniejsze kawałki.

W garnku bez tłuszczu podprażamy jałowiec, liście laurowe i ziele angielskie aż zaczną wydzielać aromat. Aby uniknąć spalenia należy regularnie mieszać przyprawy. Uprażone ziarna przekładamy na talerz.

Do tego samego garnka wlewamy kilka łyżek oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie solimy. Cebulę szklimy, a gdy trochę zmięknie, dodajemy posiekane ząbki czosnku i całość chwilę podsmażamy. Do zeszklonej cebuli dorzucamy posiekaną kiszoną kapustę, grzyby, uprażone ziarna jałowca, ziele angielskie oraz liście laurowe, suszone śliwki i zalewamy wodą z gotowanych grzybów. Gotujemy 2 godziny, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem, co jakiś czas mieszając.

Następnie dodajemy suszoną żurawinę. Gotujemy do momentu, jak kapusta będzie miękka.

Gotowy bigos po wystygnięciu wstawiamy do lodówki.

Jeśli szukasz przepisu na bigos w wersji wegetariańskiej – sprawdź naszą poniższą propozycję:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (232 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...