Przepis na: Bieluchowy sernik z grzybami

Bieluchowy sernik z grzybami

Składniki na danie – Bieluchowy sernik z grzybami:

  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 200 g krakersów serowych,
  • 50 g masła ekstra Bieluch,
  • 250 g kurek albo innych grzybów sezonowych,
  • 1 szalotka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 250 g serka naturalnego Bieluch,
  • 250 g serka lekkiego Bieluch,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Rozpuszczamy żelatynę w 100 ml (nieco mniej niż pół szklanki) gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Kruszymy krakersy i mieszamy je z masłem ekstra Bieluch – powstałą w ten sposób masę rozkładamy równomierni na dnie tortownicy.
  3. Grzyby myjemy, osuszamy. Większe kroimy, mniejsze pozostawiamy w całości – wszystkie  podsmażamy na łyżce oliwy razem z szalotką, studzimy.
  4. Mieszamy dokładnie oba rodzaje sera Bieluch, dodajemy 2 łyżki szczypiorku, przestudzoną żelatynę oraz sól i pieprz do smaku.
  5. Do masy serowej dodajemy grzyby, mieszamy.
  6. Przekładamy masę z grzybami na warstwę krakersów, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem posypujemy pozostałym szczypiorkiem.

Jeżeli dla odmiany najdzie cię ochota na sernik w wersji słodkiej wypróbuj:

 

Przepis  opracowany przez agencję IMR advertising by PR

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (198 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...