Biała pizza domowej roboty ze szparagami i anchois

biala_pizza_ze_szparagami_i_anchois

Składniki na danie: Biała pizza domowej roboty ze szparagami i anchois

Ciasto (2 pizze):

  • ·    250 g mąki pszennej
  • ·    ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania)
  • ·    7 g drożdży suszonych
  • ·    1 łyżeczka soli
  • ·    1 łyżeczka cukru
  • ·    1 łyżka oliwy Extra Vergine (plus 1 łyżka do posmarowania ciasta) marki Olitalia

Dodatki:

  • ·    150 g gorgonzoli
  • ·    150 g mozzarelli
  • ·    1/2 pęczka szparagów zielonych
  • ·    1 słoiczek anchois
  • ·    garść oliwek czarnych bez pestek Cacerena marki Serpis
  • ·    garść pomidorów koktajlowych
  • ·    bazylia (świeża)
  • ·    oliwa Extra Vergine – Trufle marki Olitalia

Wykonanie

1. Przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, drożdże, składniki wymieszaj.

2. Dodaj wodę, całość wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne delikatnie podsyp mąką.

3. Ciasto uformuj w kulkę, posmaruj oliwą, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina).

3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich podsyp mąką i rozwałkuj. Przełóż do formy.

4. Odłam końcówki szparagów. Potnij je na mniejsze części. Oliwki pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na połówki.

5. Wyłóż po 1/2 porcji sera na każde z ciast.

6. Wyłóż pozostałe składniki.

7. Piekarnik nagrzej w międzyczasie do 220°C.

8. Pizzę piecz na środkowej półce przez 12–15 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta.

9. Przed podaniem posyp bazylią i polej oliwą truflową.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (257 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...