Bezglutenowe pączki z malinami

Bezglutenowe pączki z malinami

Składniki:

  • 1/2 kg przesianej mieszanki mąk bezglutenowych
  • 50 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki wódki (bezglutenowej)
  • 1 cały olejek cytrynowy
  • tłuszcz do smażenia, np. olej
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru do posypania
  • 80 g marmolady

Marmolada:

  • 500 g mrożonych malin
  • 150 g cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożone maliny włóż do garnka, dodaj cukier oraz sok i duś ok. 20 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Maliny przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Marmolada powinna mieć konsystencję podobną do kisielu.
  2. Drożdże rozdrób i włóż do miseczki. Dodaj 3 łyżki cukru, wymieszaj, zalej ciepłym mlekiem (1/2 szklanki) i ponownie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (30-60 minut).

Białko ubij, żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i resztę mleka oraz rozczyn. Wyrób ciasto, dodaj szczyptę soli, alkohol i olejek cytrynowy. Następnie dodaj masło i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw
w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 60 minut). Z wyrośniętego ciasta uformuj pączki
z marmoladą w środku i znów odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 35-45 minut.  Po wyrośnięciu, smaż pączki na rozgrzanym do ok. 170°C smalcu lub oleju z 2 stron. Jasna obwódka na pączkach powstaje wtedy, gdy ciasto jest idealnie wyrośnięte (podwojone), a nie przerośnięte.

Przepis pochodzi ze strony www.tesco.pl/smaczna-strona

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (304 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...