Bezglutenowe ciasto: brownie z batata i śliwki kalifornijskiej

ciasto-bezglutenowe_2

Przepis na bezglutenowe ciasto: brownie z batata i śliwki kalifornijskiej jest autorstwa blogerki Katarzyna Karus-Wysockiej

Ilość: 12 kawałków
Czas przygotowania: 30 min; pieczenie: 40 min 180°C

Składniki na: Bezglutenowe ciasto: brownie z batata i śliwki kalifornijskiej

300 g śliwek kalifornijskich
700 g batatów
150 g daktyli bez pestek
7 łyżek niesłodzonego kakao
2 łyżki płynnego oleju kokosowego
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bataty obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy aż będą miękkie. Odlewamy wodę, a ugotowane bataty pozostawiamy do ostygnięcia. Śliwki kalifornijskie i daktyle zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na kilka minut aż zmiękną. Bataty i suszone owoce wrzucamy do misy malaksera i miksujemy na gładką masę. Następnie wbijamy jaja, dodajemy olej, kakao, sodę oczyszczoną i miksujemy jeszcze raz. Gotową masę ciasta rozlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 40 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na ok. 10 min w suche miejsce, żeby stężało.

 

O autorce przepisu: Katarzyna Karus-Wysocka – Cook it Lean: Entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (170 głosów, średnia: 4,41 z 5)
zapisuję głos...