Bez pieczenia: Dwa smaki – tort ze świeżymi wiśniami

Propozycja na szybki tort, do stworzenia którego użyjemy gotowych spodów tortowych.  

Fot_materiały_prasowe_Dan_Cake_

Składniki na: Dwa smaki – tort ze świeżymi wiśniami:

  • świeże, wydrylowane wiśnie – 1,5 kg
  • Spody tortowe ciemne np. Dan Cake

Masa mascarpone:

  • serek mascarpone – 250 g
  • śmietanka słodka 36% – 250 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • laska wanilii – ½ sztuki

Masa czekoladowa:

  • czekolada gorzka – 100 g
  • czekolada mleczna – 100 g
  • serek mascarpone – 250 g
  • śmietana słodka 36% – 250 g
  • cukier puder – 1 łyżka

 

Przygotowanie:

Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wymieszany z wanilią. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę po rozpuszczeniu zmiksować z serkiem mascarpone. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z serkiem i czekoladą. Jasną masę mascarpone rozsmarować na spodzie tortowym ciemnym od Dan Cake i ułożyć wydrylowane wiśnie. Nakryć drugim spodem tortowym i rozsmarować masę czekoladową.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (292 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...