Barszcz czerwony z grzybami leśnymi

Barszcz czerwony z grzybami lesnymi

Czas przygotowania dania: Barszcz czerwony z grzybami leśnymi – 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki na danie: Barszcz czerwony z grzybami leśnymi

grzyby suszone – 10 sztuk

– Barszcz czerwony z grzybami Knorr – 1 opakowanie

– ząbek czosnku – 1 sztuka

– woda – 750 ml

 

Sposób przygotowania:

  1. Ulubione leśne grzyby, np. podgrzybki lub borowiki, dokładnie umyj, następnie zalej je ½ l cieplej wody i zostaw w niej przez ok. 3–4 godziny. Po tym czasie ugotuj grzyby do miękkości w tej wodzie, w której stały.
  2. Grzyby po ostudzeniu wyjmij cedzakiem z wody i pokrój na cienkie paski.
  3. Do wody pozostałej z gotowania grzybów dolej wrzątku, tak by całość miała 750 ml. Do wywaru wsyp zawartość jednego opakowania Barszczu czerwonego z grzybami Knorr i zagotuj.
  4. Do barszczu dodaj przeciśnięty przez praskę spory ząbek czosnku. Zagotuj zupę.
  5. Na koniec wrzuć do gotującego się barszczu pokrojone wcześniej grzyby. Zupę zostaw na ogniu jeszcze przez około 3 minuty, by połączyły się wszystkie smaki. Podawaj.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (188 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  30 września 2015 13:12

    Mniam, barszcz czerwony pycha. Ze wszystkim 🙂

    Odpowiedz
  2. Gocha  30 września 2015 13:26

    Taki barszczyk to raczej do kubka niż do talerza 😉 Też lubię. Grzybki jednak wolę do białego barszczu i żuru

    Odpowiedz
  3. Aneta  30 września 2015 14:09

    Pomimo ładnego zdjęcia nie skuszę się – nienawidzę czerwonego barszczu, jak i w ogóle buraków 😉

    Odpowiedz
  4. martus2833  30 września 2015 16:40

    A może by tak zrobić barszcz od podstaw?

    Odpowiedz
    • martucha180  30 września 2015 18:33

      Popieram!!!

      Odpowiedz
  5. macierzanka  30 września 2015 17:50

    Bardzo lubię czerwony barszcz,wypróbuję też według tego przepisu.

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  30 września 2015 18:01

    Najlepszy zrobiony samodzielnie z buraczkow!

    Odpowiedz
  7. Jaworka  30 września 2015 20:12

    U mnie wszyscy lubimy barszczyk i czasami dodaje suszonego grzybka dla smaku

    Odpowiedz
  8. bbo  1 października 2015 11:54

    Grzybów nie brakuje, trzeba spróbować!

    Odpowiedz
  9. Patriszia  2 października 2015 21:17

    Jak ja lubię barszczyk czerwony 🙂

    Odpowiedz
  10. Kmakolagwa  6 października 2015 16:23

    Uwielbiam barszcz czerwony.

    Odpowiedz
  11. sandra  7 sierpnia 2016 00:03

    Mmm barszczyk czerwony najlepsze co może być. Zawsze kojarzy mi się to że swietami bozonarodzeniowymi i do barszczyku uszka z kapusta i grzybami lub krokiety. Pycha, skuszę się na ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  12. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:22

    Nasza polska smaczna zupka. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  13. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:23

    Uwielbiam i barszcz i grzyby. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany