Barszcz czerwony z grzybami leśnymi
Czas przygotowania dania: Barszcz czerwony z grzybami leśnymi – 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki na danie: Barszcz czerwony z grzybami leśnymi
– grzyby suszone – 10 sztuk
– Barszcz czerwony z grzybami Knorr – 1 opakowanie
– ząbek czosnku – 1 sztuka
– woda – 750 ml
Sposób przygotowania:
- Ulubione leśne grzyby, np. podgrzybki lub borowiki, dokładnie umyj, następnie zalej je ½ l cieplej wody i zostaw w niej przez ok. 3–4 godziny. Po tym czasie ugotuj grzyby do miękkości w tej wodzie, w której stały.
- Grzyby po ostudzeniu wyjmij cedzakiem z wody i pokrój na cienkie paski.
- Do wody pozostałej z gotowania grzybów dolej wrzątku, tak by całość miała 750 ml. Do wywaru wsyp zawartość jednego opakowania Barszczu czerwonego z grzybami Knorr i zagotuj.
- Do barszczu dodaj przeciśnięty przez praskę spory ząbek czosnku. Zagotuj zupę.
- Na koniec wrzuć do gotującego się barszczu pokrojone wcześniej grzyby. Zupę zostaw na ogniu jeszcze przez około 3 minuty, by połączyły się wszystkie smaki. Podawaj.
Komentarze
Mniam, barszcz czerwony pycha. Ze wszystkim 🙂
Taki barszczyk to raczej do kubka niż do talerza 😉 Też lubię. Grzybki jednak wolę do białego barszczu i żuru
Pomimo ładnego zdjęcia nie skuszę się – nienawidzę czerwonego barszczu, jak i w ogóle buraków 😉
A może by tak zrobić barszcz od podstaw?
Popieram!!!
Bardzo lubię czerwony barszcz,wypróbuję też według tego przepisu.
Najlepszy zrobiony samodzielnie z buraczkow!
U mnie wszyscy lubimy barszczyk i czasami dodaje suszonego grzybka dla smaku
Grzybów nie brakuje, trzeba spróbować!
Jak ja lubię barszczyk czerwony 🙂
Uwielbiam barszcz czerwony.
Mmm barszczyk czerwony najlepsze co może być. Zawsze kojarzy mi się to że swietami bozonarodzeniowymi i do barszczyku uszka z kapusta i grzybami lub krokiety. Pycha, skuszę się na ten przepis 🙂
Nasza polska smaczna zupka. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.
Uwielbiam i barszcz i grzyby. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.