Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem

Składniki na danie: Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 80 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek 
  • Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese 
  • pomidory pelati z puszki
  • 100 g kaszy gryczana ugotowana na sypko
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 bakłażany
  • 2 jajka
  • 100 g mozzarelli
  • łyżka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany przekrój wzdłuż na trzy części, oprósz solą, pozostaw na 15 minut, po czym odciśnij z nich sok i opłucz pod bieżącą wodą, usuwając nadmiar soli.
  2. Bakłażany posmaruj Ramą, obsmaż na gorącej patelni (najlepiej grillowej). Smażąc na Ramie, nadasz specyficznego aromatu oliwy i jednocześnie zachowasz czystość, bo Rama nie pryska podczas smażenia.
  3. W garnku rozgrzej pozostałą Ramę, usmaż na niej mięso mielone. Do mięsa dodaj pomidory z puszki oraz produkt Knorr do spaghetti, aby nadać smaku. Całość gotuj dwie, trzy minuty, po czym dodaj kaszę gryczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Bakłażany ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, na wierzch ułóż farsz z mięsa. Całość przykryj jogurtem greckim wymieszanym z żółtkiem i ziołami prowansalskimi. Po wierzchu posyp tartą mozzarellą. Tak przygotowane bakłażany wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (90 głosów, średnia: 4,84 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe stokrotkapolna
    stokrotkapolna  27 lutego 2017 14:54

    Nie jadłam bałlażanów zapiekanych. Przepis zapowiada się smakowicie. Może kiedyś wypróbuję.

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  27 lutego 2017 16:21

    Wygląda jak zapiekanka.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe macierzanka
    macierzanka  27 lutego 2017 21:28

    To danie jest bardzo apetyczne.

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe agata20
    agata20  27 lutego 2017 21:36

    Robiłam sobie coś podobnego tylko bez mięsa i było pyszne. Uwielbiam pieczone bakłażany.

    Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe klaudiaban
    klaudiaban  28 lutego 2017 08:24

    wygląda apetycznie

    Odpowiedz
  6. Zdjęcie profilowe marra
    marra  1 marca 2017 13:38

    Wygląda bardzo smakowicie 🙂 Muszę wypróbować ten przepis, bo prawdę mówiąc nigdy nie jadłam bakłażana. Za to uwielbiam kaszę gryczaną, która jest składnikiem tego przepisu.

    Odpowiedz
  7. Zdjęcie profilowe ewa
    ewa  1 marca 2017 19:19

    wygląda pysznie, zrobię napewno 🙂

    Odpowiedz
  8. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  1 marca 2017 22:11

    robiłam Musake ale ten przepis tez wypróbuję bo na pewno bardzo smaczne

    Odpowiedz
  9. Zdjęcie profilowe Aneta
    Aneta  8 marca 2017 15:06

    Muszę koniecznie wypróbować ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  10. Zdjęcie profilowe Kika07645
    Kika07645  9 kwietnia 2017 10:35

    Kolejny ciekawy przepis z bakłażanem do kolekcji. Ciekawe, jak bedzie smakował w takiej wersji z kasza gryczana i mozarella. Super, ze mam kolejny pomysł na obiad!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>