Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym

Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym

Składniki na Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym:

  • – bakłażan – 2 średnie sztuki
  • – mięso mielone – 500 g
  • – cebula – 2 średnie sztuki
  • – papryka świeża – 1 szt.
  • – czosnek – 4 ząbki
  • – natka pietruszki – ½ pęczka
  • – pomidor – 2 szt.
  • – sól, pieprz do smaku
  • – ser żółty – 200 g
  • – sos czosnkowo-ziołowy Tarsmak

 

Wykonanie:

Bakłażany umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środki. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 100 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić bakłażany. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane bakłażany położyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temp. 180 st. C. przez ok. 45 – 50 minut.

Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym Tarsmak.

Zobacz także: Smaczne danie na ciepło – bakłażan z makaronem!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (213 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...