Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku

baklazanowe_zawijasy_po_gruzinsku_z-pasta_orzechowa

Przepis na Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku  pochodzi  ze strony www.obliczagruzji.monomit.pl, udostępniony dzięki dystrybutorowi win gruzińskich Marani: www.marani.com.pl

Składniki na Bakłażanowe zawijasy po gruzińsku:

  • – bakłażany: 2 szt.
  • – oliwa lub olej do smażenia

Składniki na pastę orzechową:

  • – orzechy włoskie – ½ szklanki zmielonych
  • – czosnek – 3-4 ząbki
  • – ostra, czerwona papryka – 1 strączek
  • – przyprawy: mielona kolendra (1 łyżeczka), szafran (szczypta) – w Gruzji szafran imeretyński, czyli płatki   kwiatów aksamitki, sól do smaku
  • – ocet winny (może być też sok z granatu) – 2-3 łyżki
  • – garść posiekanej zieleniny – natka pietruszki, kolendry, koperek

Przygotowanie:

  1. Rozetrzeć czosnek z solą, kolendrą, szafranem, orzechami. Dodać ocet oraz posiekaną papryczkę i zieleninę. Dobrze utrzeć i wymieszać, dodając trochę gorącej wody, żeby masa się połączyła. Można ją ucierać tradycyjnie, w moździerzu lub makutrze, albo w blenderze.
  2. Bakłażany pokroić wzdłuż na półcentymetrowe plastry i „odgoryczyć”, czyli posolić, pozostawić na 15-30 minut, opłukać wodą, lekko odcisnąć lub osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Plastry bakłażana smażyć po obu stronach na rozgrzanej oliwie do bardzo lekkiego przyrumienienia. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wszystkie czynności wykonywać delikatnie – plastry łatwo się rozrywają.
  4. Plastry bakłażana rozłożyć na desce, posmarować pastą orzechową i zrolować.
  5. Dekorować resztką pasty orzechowej, ziarnami granatu lub według własnego pomysłu.
  6. Przed podaniem odstawić na godzinę.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (205 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...