Dieta dla 20-latek (zawiera przepisy dla tej diety)

dieta dla 20 latek

fot. freepik

Jeśli jesteś zadowolona ze swojej figury, powinnaś zwracać uwagę na to co jesz. Nie utrwalaj złych nawyków. Tą dietę możesz powtarzać raz w miesiącu. Jedz 4-5 posiłków dziennie w niedużych porcjach i najlepiej o stałych porach. Spożywaj je powoli, siedząc, dokładnie przeżuwaj. Skup się na jedzeniu, nie czytaj gazety i nie oglądaj telewizji w trakcie posiłków.  Jeśli masz ochotę na hamburgera, zjedz go raz na jakiś czas, ale powinnaś zrezygnować z frytek. Nie każdy ma genetycznie zapisaną idealną figurę. W Twoim wieku aktywność fizyczna da znacznie lepsze rezultaty niż głodówka. Ćwiczenia i właściwa dieta uformują doskonałą sylwetkę. W tym wieku ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości żelaza, białka pochodzącego z białego mięsa, witaminie B12 oraz kwasu foliowego. Dla zdrowia i ładnej cery najlepiej jest zrezygnować z batoników, chipsów, hot-dogów.

JEDZ DUŻO:

– białka: jedz chude mięso, mleko i jego przetwory – wybierając produkty niskotłuszczowe;
– węglowodanów: znajdziesz je w makaronie, ryżu, ziemniakach;
– tłuszczów: masło, oliwa – w niedużych ilościach;
– owoców i warzyw: bez żadnych ograniczeń.
Chudniesz 2 kg w 5 dni.

TWOJA DIETA

Dzień pierwszy

Śniadanie:
– Pół kubeczka serka wiejskiego (100 g) ze szczypiorkiem,
– Kromka ciemnego pieczywa.

Drugie śniadanie:

– Kubeczek jogurtu i kiwi.

Obiad:

– Zupa jarzynowa z ziemniakami,
– Pikantne udko kurczaka z ryżem i sałatką z pomidorów.
przepis- udko kurczaka, 1 łyżeczka jarzynki, 3 łyżki jogurtu – Jarzynkę wymieszać z jogurtem; posmarować kurczaka, ułożyć w aluminiowej folii; wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30 min w temp. 200°C.

Podwieczorek:

– 2 świeże marchewki.

Kolacja:

– 2 plasterki szynki drobiowej,
– Kromka pieczywa z masłem,
– Sałatka z mieszanych warzyw.

Dzień drugi

Śniadanie:
– 1 jajko na miękko,
– Pomidor ze szczypiorkiem,
– Kromka razowego chleba posmarowanego masłem.

Drugie śniadanie:

– Jogurt owocowy.

Obiad:

– Łosoś w porach.
Przepis – 1 stek ze świeżego łososia (20 dag), 1 por, sól, pieprz, pół cytryny, 1 łyżka masła, natka – Rybę skropić sokiem z cytryny, ugotować na parze; pora pokroić, poddusić na maśle, przyprawić; na porze położyć rybę, posypać pieprzem, ozdobić cytryną.
– 1 ugotowany ziemniak,
– Truskawki w galaretce (świeże lub mrożone).

Podwieczorek:

– Duże jabłko lub mandarynka.

Kolacja:

– 2 plasterki chudej pieczeni,
– Bigos z sezonowych warzyw,
– Kromka pieczywa.

Dzień trzeci

Śniadanie:
– 10 dag twarożku z rzodkiewkami, szczypiorkiem i jogurtem,
– Kromka pieczywa z masłem.

Drugie śniadanie:

– 1 banan.

Obiad:

– Zupa krem z pieczarek,
– Omlet z fasolką szparagową.
Przepis – 2 jajka, sól, pieprz, olej, fasolka szparagowa, łodyga świeżego czosnku – Fasolkę ugotować; jajka ubić z solą, pieprzem i 2 łyżkami wody; wylać na rozgrzany olej; gdy się zetną, zsunąć omlet z patelni; włożyć fasolkę i pokrojony czosnek, podsmażyć, ułożyć na omlecie, złożyć.
– 1 szklanka soku owocowego.

Podwieczorek:

– 1 ogórek lub pomidor.

Kolacja:

– Sałatka jarzynowa z 2 łyżkami majonezu light,
– 1 kromka pieczywa.

Dzień czwarty

Śniadanie:
– 10 dag sera feta (najlepiej niskotłuszczowego, w żółtym kartoniku),
– Kromka chleba z żytniej mąki cienko posmarowana masłem.

Drugie śniadanie:

– Pomarańcza lub mandarynka albo pół grejpfruta

Obiad:

– Schab pieczony z morelami i ryżem.
Przepis – 15 dag schabu, 4 połówki moreli z puszki wraz z sokiem, mieszanka ziół, sól, pieprz – Kotlet natrzeć ziołami, solą i pieprzem, obficie skropić sokiem z moreli; zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny; włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 min; mięso wyjąć, ułożyć na talerzu, obok położyć morele, podać z ryżem.
– Zielona sałata z sokiem z cytryny

Podwieczorek:

– Budyń na odtłuszczonym mleku 0,5%.
Kolacja:

– Sałatka z różnych owoców sezonowych bez żadnych dodatków,
– Szklanka mleka 0,5% tłuszczu.

Dzień piąty

Śniadanie:
– Sałatka z 1/2 jajka na twardo, 2 łyżek twarożku, rzodkiewek, szczypiorku i 3 łyżek jogurtu,
– Kromka razowego chleba.

Drugie śniadanie:

– Ogórek.

Obiad:

– Filiżanka bulionu z makaronem,
– Zapiekanka warzywna z mięsem,
– 1 szklanka soku.

Podwieczorek:

– 2 krakersy z dżemem.

Kolacja:

– Pomidory w cieście naleśnikowym.
Przepis – 2 pomidory, 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka 0,5%, 1/2 jajka, sól, pieprz, natka pietruszki, łyżeczka oleju – Mąkę połączyć z mlekiem, jajkiem i olejem; pomidory pokroić, oprószyć pieprzem, maczać w cieście; usmażyć bez tłuszczu, ozdobić natką.
– Zielona sałata.

Przeczytaj więcej na temat: diety odchudzające – i wybierz inną dietę z naszego spisu diet: Diety odchudzające – rodzaje, przepisy

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (145 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...