Antrykot wołowy z karmelizowanym burakiem i jabłkiem

Antrykot-wolowy-z-karmelizowanym-burakiem-i-jablkiemAntrykot wołowy z karmelizowanym burakiem i jabłkiem

Autorski przepis  Chefa Kuchni Darka Kuźniaka – biorącego udział w akcji „Weź się za wołowinę”. Aromatyczne, wyjątkowo smaczne, bogate w wartość odżywczą – i łatwe do przyrządzenia w domu! 

Składniki:

  • 2 antrykoty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 4 młode buraki
  • 50 g cukru
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 150 ml czerwonego wina
  • 1 cynamon – kora
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 g majeranku
  • 10 g masła

 

Wykonanie:

Antrykot nasmaruj oliwą, ułóż na rozgrzanym grillu kiedy zobaczysz pęcherzyki wody na mięsie odwróć na drugą stronę, grilluj około 6 minut z każdej strony. Przełóż na papier, aby mięso ‘odpoczęło’.

W rondlu rozpuść cukier (30 g), dodaj umyte i pokrojone buraki zalej winem, dodaj cynamon i ocet. Gotuj na małym ogniu tak aby sos się skarmelizował.

Pokrojone jabłko połóż na rozpuszczonym cukrze (20 g), dodaj czosnek i majeranek, przełóż na drugą stronę i dodaj masło. Burakiem i jabłkiem udekoruj mięso.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (167 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...