Alkoholowe drinki z herbatą na upalne wieczory – poznaj nowe przepisy

Czy wiecie, że herbata doskonale komponuje się z wieloma rodzajami alkoholi? Za każdym razem tworzy ona w koktajlu oryginalny i jednocześnie orzeźwiający smak. Oto przepisy na alkoholowe drinki, które powstały przy wykorzystaniu herbaty marki Akbar.

 

#1. Drink: Owocowe orzeźwienie

 

Połączenie owoców z alkoholem jest bardzo popularne. Wystarczy wspomnieć hiszpańską sangrię, która składa się z dużej ich ilości oraz wina z wodą. Podobny koktajl możemy przyrządzić na bazie herbaty – będzie miał równie bogaty smak. Do połączeń z winem czerwonym najlepiej pasuje intensywna i aromatyczna czarna herbata, która nie „zniknie” w towarzystwie wyrazistego smaku alkoholu.

Składniki:

  • Ulubione owoce: pomarańcze, cytryny, jabłka, truskawki, wiśnie, arbuz itp.
  • Czarna herbata Akbar Pure Ceylon
  • Czerwone wino, półsłodkie

Przygotowanie:

Owoce myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki lub plasterki. Ostudzony napar z czarnej herbaty mieszamy z winem w proporcji 1:1. Zalewamy nim owoce i pozostawiamy na 2-3 godziny, aby napój przeszedł wszystkimi smakami.

#2. Drink: Lankijska słodycz

 

Czaj to korzenny napój przygotowywany na bazie czarnej, lankijskiej herbaty i mleka. Ze względu na dużą ilość miodu oraz cukru trzcinowego jest niezwykle słodki, dlatego dobrze sprawdza się jako baza do drinków. Chcąc przygotować jego alkoholową wersję, wystarczy dodać do niego trochę likieru lub rumu.

Składniki:

  • 3 łyżeczki czarnej herbaty Akbar Pure Ceylon
  • Kardamon, imbir, goździki, cynamon
  • 150 ml mleka
  • Brązowy cukier lub miód
  • 100 ml likieru mlecznego lub białego rumu

Przygotowanie:

W rondelku umieszczamy przyprawy i zalewamy 300 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy herbatę i parzymy przez 3-5 minut. W oddzielnym naczyniu podgrzewamy mleko. Do wysokiej szklanki przelewamy przecedzoną przez sito herbatę z przyprawami, dodajemy cukier lub miód oraz ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy do momentu, aż słodkie dodatki się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy napój będzie dobrze schłodzony dodajemy do niego odrobinę rumu lub likieru.

#3. Drink: Wiśniowy posmak

Doskonałym i łatwym w wykonaniu drinkiem na bazie herbaty będzie również mocny napar z dodatkiem ulubionej nalewki i owoców.

Składniki:

  • 200 ml czarnej herbaty Akbar Pure Ceylon
  • 50 ml nalewki np. wiśniowej
  • Wiśnie
  • Lód

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3-5 minut. Kiedy ostygnie dolewamy nalewki, dorzucamy kruszonego lodu i dekorujemy wiśniami.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (341 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...