Przepis Paskala Brodniciego: Aksamitna zupa z groszku z chrupiącymi chipsami z boczku

Składniki na danie: Aksamitna zupa z groszku z chrupiącymi chipsami z boczku

  • zielony groszek ­- 1 kilogram
  • ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę ­- 2 sztuki
  • świeża bazylia, listki ­- 12 sztuk
  • cebula, posiekana ­- 1 sztuka
  • wędzony boczek ­- 8 plastrów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny ­- 40 gramów
  • śmietanka 30% ­- 100 mililitrów
  • cukier  -­ 1 łyżka
  • bulion drobiowy ­- 1 litr
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej w rondlu na średnim ogniu 30 g Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – jest to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia.
  2. Wrzuć ziemniaki, cebulę oraz groszek. Warzywa smaż przez 4, 5 minut. Wlej bulion, dodaj cukier i posiekaną bazylię. Przykryj rondel i gotuj całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Zawartość rondla powinna jedynie lekko drgać.
  3. Zabiel zupę śmietaną i zmiksuj ją. Dopraw solą i pieprzem, następnie odstaw w ciepłe miejsce.
  4. Na patelni rozgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni. Gdy znikną bąbelki, wrzuć plastry wędzonego boczku i smaż, aż staną się chrupiące. Następnie zdejmij je z patelni i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. Nalej zupę krem do talerzy i udekoruj ją chrupiącym boczkiem Oprósz delikatnie świeżo mielonym pieprzem i od razu podawaj. 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (292 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...