Przepis Paskala Brodniciego: Aksamitna zupa z groszku z chrupiącymi chipsami z boczku

Składniki na danie: Aksamitna zupa z groszku z chrupiącymi chipsami z boczku

  • zielony groszek ­- 1 kilogram
  • ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę ­- 2 sztuki
  • świeża bazylia, listki ­- 12 sztuk
  • cebula, posiekana ­- 1 sztuka
  • wędzony boczek ­- 8 plastrów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny ­- 40 gramów
  • śmietanka 30% ­- 100 mililitrów
  • cukier  -­ 1 łyżka
  • bulion drobiowy ­- 1 litr
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej w rondlu na średnim ogniu 30 g Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – jest to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia.
  2. Wrzuć ziemniaki, cebulę oraz groszek. Warzywa smaż przez 4, 5 minut. Wlej bulion, dodaj cukier i posiekaną bazylię. Przykryj rondel i gotuj całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Zawartość rondla powinna jedynie lekko drgać.
  3. Zabiel zupę śmietaną i zmiksuj ją. Dopraw solą i pieprzem, następnie odstaw w ciepłe miejsce.
  4. Na patelni rozgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni. Gdy znikną bąbelki, wrzuć plastry wędzonego boczku i smaż, aż staną się chrupiące. Następnie zdejmij je z patelni i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. Nalej zupę krem do talerzy i udekoruj ją chrupiącym boczkiem Oprósz delikatnie świeżo mielonym pieprzem i od razu podawaj. 
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (58 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Zdjęcie profilowe AnnStyl
    AnnStyl  9 stycznia 2017 12:31

    Zupa wygląda apetycznie. Jednakże ja podziękuje. Bardzo lubi groszek zielony zarówno świeży jak i przetworzony. Problem w tym, że zupy z zielonego groszku nielubi. Chyba to pozostałość żywienia w żłobku albo w przedszkolu pozostawiła u mnie uraz do tej zupy. Próbowałam si przełamać ale nic z tego. Ale ta na zdjęciu wygląda apetycznie.

    Odpowiedz
  2. Zdjęcie profilowe Wusia
    Wusia  9 stycznia 2017 19:34

    Właśnie dziś mam na obiad krem z zielonego groszku, ale w wersji lżejszej z grzankami i dużą ilością zielonej pietruszki.To jedna z moich ulubionych zup i bardzo ją polecam.

    Odpowiedz
  3. Zdjęcie profilowe martucha180
    martucha180  9 stycznia 2017 19:39

    Jakoś mało…

    Odpowiedz
  4. Zdjęcie profilowe blogujemytestujemy
    blogujemytestujemy  10 stycznia 2017 04:44

    Nigdy nie robiłam zupy z zielonego groszku,jestem bardzo ciekawa jej smaku

    Odpowiedz
    • Zdjęcie profilowe Wusia
      Wusia  10 stycznia 2017 19:54

      Bardzo delikatny i lekko słodkawy

      Odpowiedz
  5. Zdjęcie profilowe Jaworka
    Jaworka  12 stycznia 2017 21:55

    Bardzo mało nie lubie zup ale ta jest jedną z tych co nie lubię

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

?>